Upozorenje Federalnog operativnog centra: Usljed obilnih padavina moguće bujične i urbane poplave

Vijesti 02. jul 202411:40 0 komentara
Anadolija

Usljed obilnih padavina, lokalno vrlo jakog intenziteta koje se danas očekuju na području Federacije BiH moguća je pojava bujičnih i urbanih poplava.

Za period od 2. do 3. jula prognoziran je porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Sane, Drine i Tinje.

Moguće su bujične i urbane poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha, na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča, Drinjača i Tinja.

U naredna dva dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne (na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča), a također i na slivovima Sane i Sanice, te Drinjače i Tinje.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

Sugeriše se nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje se pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina toka vode u rijekama, te treba da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama kako bi stanovništvo na vrijeme poduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od djelovanja poplava.

Iz Federalnog operativnog centra napominju da se obavještenje daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje.

Područje Posavskog kantona, 1. jula, grad Orašje, zahvatilo je veliko nevrijeme, a obilne kiše praćene krupnim ledom u mjesnim zajednicama Donja Mahala, Kostrč, Ugljara, Orašje i Dusine. Došlo je do većih materijalnih šteta na obiteljskim kućama, dvorišnim objektima, autima i na poljoprivrednim usjevima koji su cjelosti uništeni. Operativni timovi Službe civilne zaštite su na terenu i prikupljaju informacije o nastalim štetama.

Vatrogasna jedinica grada Orašje je sinoć poslije nevremena, od 20.30 do 23.00 sati, bila na četiri intervencije ispumpavanja voda iz kuća i pratećih objekata koji su bili ugroženi od obilne kiše i leda, saopćio je Federalni operativni centar.

Također je i Srednjobosanski kanton zahvatilo veliko nevrijeme. Sinoć je tokom noći travničku Mjesnu zajednicu Višnjevo, naselje Potok, zahvatilo jako nevrijeme i pričinjena je veća materijalna šteta na stambenim objektima. Nekoliko kuća ostalo je bez krova, oštećena su vozila, a stabla koja su pala napravila su dodatnu štetu. Članovi općinske komisije za procjenu štete upućeni su na mjesto događaja, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!