Upozorenje Međunarodnog instituta za štampu: Održivo financiranje javnih servisa preduvjet je za EU

Vijesti 27. maj 202417:38 0 komentara
N1

Međunarodni institut za štampu (IPI), globalna mreža urednika, medijskih rukovoditelja i vodećih novinara koja zagovara neovisno novinarstvo, uputila je danas poziv predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, ukazujući kako su neophodne "hitne mjere" kako bi se riješio financijski zastoj s kojim se suočava Radio televizija Bosne i Hercegovine.

“Želimo hitno skrenuti pažnju na kritičnu finansijsku situaciju u kojoj se nalazi Radio-televizija Bosne i Hercegovine. Ovo je izravna posljedica neprovođenja Zakona o Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine, zbog čega su emiteri u vječnim sukobima i teškoj financijskoj situaciji. Dugogodišnji financijski spor između Državnog javnog emitera (BHRT) i Federalnog javnog emitera BiH (FTV) dovodi do neviđenog medijskog mraka po nalogu uprave BHRT-a i stvaranja dramatičnih uvjeta za rad”, navodi se u pismu koje je upućeno Denis Zvizdiću, prvom zamjeniku predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH, Mladenu Boškoviću, dopredsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Elmedinu Konakoviću, ministru vanjskih poslova BiH, Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH, Nerminu Nikšiću, premijeru Federacije BiH, i Radovanu Viškoviću, predsjedniku Vlade Republike Srpske.

U pismu se ističe kako je  financijska situacija u kojoj se nalazi Radio-televizija Bosne i Hercegovine “vrlo ozbiljna”, te da ovaj emiter prijeti gašenjem ukoliko ne bude dogovora o načinu raspodjele RTV takse.

“Nažalost, još uvijek nemamo informacija hoće li se i kada ovaj problem riješiti. U Republici Srpskoj Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) ubire mjesečnu pretplatu preko JP Pošta RS i nezakonito od 2017. godine RTRS nije prebacila više od 80 miliona KM (40 miliona eura) koliko je trebala dobiti BHRT. To također doprinosi teškoj financijskoj situaciji BHRT-a. Zbog financijskog zastoja većina programa FTV-a zamijenjena je testnim signalom 8. maja u 6 sati ujutro. Signal FTV-u ponovno je aktiviran dan kasnije po nalogu Općinskog suda u Sarajevu, koji je BHRT-u zaprijetio novčanom kaznom. Situacija se pogoršava i od 27. maja 2024. BHRT ukida petnaest programa, dok će ostali biti skraćeni”, upozorava se u pismu.

Podsjeća se i kako se 28. maja 2024. godine navršava 50 dana od kada su zaposlenici javnih službi u Bosni i Hercegovini posljednji put primili plaću.

“Inače, više od 60 posto od 750 zaposlenih ima plaću manju od 400 eura, što nije dovoljno za život. Ukoliko se do 1. juna 2024. godine ne isplate plaće i zaostatci zaposlenicima, bit će doveden u pitanje nastavak emitiranja, uključujući i događaje od velikog javnog interesa koje može pratiti samo Javni servis Bosne i Hercegovine. Kako je Nezavisni sindikat radnika BHRT-a iscrpio sva pregovaračka sredstva, 28. maja će održati protest upozorenja, najavljujući sljedeće zakonom propisane korake: štrajk upozorenja i generalni štrajk”, navodi se u pismu predstavnicima bh. vlasti.

Podsjećamo, dodaje se u pismu, održivo financiranje javnih servisa preduvjet je za ulazak zemlje u Europsku uniju, u skladu s novousvojenom Zakonu o slobodi medija u Europi.

“Problematična situacija u kojoj se radnici nalaze rezultat je nerada sadašnje i prethodne političke vlasti, koje nisu uspjele osigurati stabilno financiranje i funkcioniranje Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine, te implementirati postojeći zakon”, podvlači se u pismu.

Na kraju se ponavlja apel vlastima da podrže novinare i uposlenike BHRT-a, te da pronađu održivo rješenje kako bi javni emiteri dobili dovoljno sredstava za normalan rad i ne ugrožavali pravo građana na slobodu informiranja.

“Odgovornost države je osigurati provedbu pravnog okvira koji štiti neovisnost medija i štiti njihovu misiju javnog servisa”, dodaje se u pismu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!