Upozorenje stručnjaka: Sarajevo svjedoči ekstremnoj suši, najavljene kiše neće popraviti stanje

Vijesti 29. aug 202421:55 0 komentara

Potrajaće redukcija vode u Sarajevu, jer su pred nama i dalje topli ljetni dani. Visoke temperature i narednih dana, mogle bi dodatno ugroziti hidrološku sliku u državi. Izvorišta i bunari su na kritičnom nivou. Osim na nestanak vode, građani se žale i na česte kvarove.

Česti prizori posljednjih dana na Vrelu Bosne su gotovo potpuno suha izvorišta. Na pojedinim mjestima, samo otvor i kamenje kao podsjetnik da je voda tu nekada proticala. Sarajevo svjedoči stanju ekstremne suše. Prognoze nisu optimistične.

“Ovaj trend visokih temperatura nastavlja i tokom mjeseca septembra sa manjim količinama padavina. Do 6. septembra atmosfera u BiH biće u takvom stanju da moramo biti spremni na maksimalne temperature između 33 i 37 stepeni Celzijusa”, pojasnio je meteorolog Bakir Krajinović.

Zbog suše uvedene su redukcije u noćnim satima, a iz vodovoda pozivaju na racionalno korištenje vode.

“To nam valjda ne trebaju govoriti, vidimo i sami u kakvoj smo situaciji da trebamo paziti na sve”, “Štedim dijete drago da ću više poludjeti od štednje. Otkako sam se rodila štedim”, “Komšinica pusti suđe pere, voda teče, ona ode tamo nešto raditi, a kod mene toga nema. Ja zatvaram česmu”, samo su neki od komentara građana Sarajeva.

I dok se priželjkuje kiša, u pojednim naseljima, uslijed kvarova, gube se značajne količine vode. Ekipe izlaze na teren i popravljaju, ali i na to se čeka dugo, kažu mještani.

“Mislim da za jedan dan ode 20 kubika, pa eto meni je bilo 20 dana po 20 kubika. Kada je riječ o kvarovima, česti su u mom domaćinstvu i kod komšinice, dok je ovaj drugi komšija prvi imao problem”, rekao nam je Salko Rahman.

Za mnoge, poražavajuće je da je država koja je u evropskom vrhu po bogatstvu rijeka, dospjela do suhih izvorišta. Umjesto da su se proširile vodozaštitne zone, rijeke su poslužile za izgradnju malih hidroelektrana, kaže profesor Muriz Spahić.

“Mi nemamo više količinu vode da je ubacujemo u cijevi, a s druge strane, riječna korita su na tom segmentu potpuna suha. Tu je uništena rijeka i teško da se može rehabilitirati. U ovom kontekstu je trebalo razmišljati da se čuvaju ove vode iz viših nadmorskih visina jer su one potpuno čiste i mogle su se koristiti kao baraže za eventualno nestanak ovih podzemnih voda”, istakao je hidrolog Muriz Spahić.

Zašto su u Kantonu Sarajevo ponovo redukcije vode: Hidrolog za N1 navodi razloge koji nisu povezani s vremenom, ali i šta je moguće rješenje

Podzemne vode sada nemamo, a površinske, uglavnom nisu čiste. Da bi se napunili bunari za vodosnabdijevanje, čeka se kiša.

A kiše koje se očekuju od 6. septembra, kažu stručnjaci, neće biti dovoljne da se poboljša hidrološka slika u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!