Uprava za indirektno oporezivanje preuzela 24 nova službena putnička vozila

Vijesti 30. aug 202313:08 0 komentara
UIO

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) preuzela je 24 nova službena putnička motorna vozila ukupne vrijednosti, s PDV-om, 600.912 KM. Radi se o vozilima marke Dacia, čija je pojedinačna vrijednost prilikom nabavke iznosila 25.038 KM. Vozila su namijenjena inspektorima i drugim službenicima UIO za obavljanje poslovnih aktivnosti.

Dokument o primopredaji novih vozila potpisali su pomoćnik direktora UIO Elvir Muminović i direktor Kompanije Guma M iz Banjaluke Slaviša Peulić.

“UIO u svom voznom parku trenutnu ima 246 vozila, čije su stanje i starosna struktura vrlo loši. Najveći broj vozila (čak 77 putničkih motornih vozila) je iz 2005. godine, 24 vozila su iz 2010. godine, 21 vozilo iz 2017. godine, 20 vozila iz 2014. godine, 17 vozila iz 2007. godine, 16 vozila iz 2012. godine, 12 vozila iz 2008. godine… dok je čak 19 vozila proizvedeno prije 2000. godine”, podsjećaju iz UIO.

Kako navode, zbog organizacije Uprave za indirektno oporezivanje kao i zbog opisa poslova, inspektori UIO i drugi službenici, svakog su radnog dana u obavezi da putuju i po nekoliko stotina kilometara. Zbog činjenice da su vozila prilično stara i prešla veliki broj kilometara, vrlo su česti kvarovi vozila na putu.

“Nabavkom 24 nova vozila, koja će biti raspoređena u Središnji ured UIO i u četiri regionalna centra (Banjaluku, Sarajevo, Mostar i Tuzlu), djelimično će biti popravljena situacija ali osnovni problem voznog parka neće biti trajno riješen”, navodi se.

Plan Uprave za indirektno oporezivanje je da u narednom periodu, uz pomoć Upravnog odbora UIO i Vijeća ministara BiH, izvrši modernizaciju kompletnog voznog parka da bi službenici Uprave na efikasniji i bezbjedniji način izvršavali redovne poslovne aktivnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!