Upravni odbor: Finansijsko poslovanje BHRT-a krajnje rizično

Vijesti 09. sep 202211:09 0 komentara
N1

Finansijsko poslovanje Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT)- uprkos mjerama štednje na svim nivoima i smanjivanjem broja uposlenika – je krajnje rizično, ocjenjeno je na sjednici Upravnog odbora BHRT-a.

“Zbog dugovanja prema BHRT-u po osnovu pripadajućeg prihoda od RTV takse i izvršenih usluga drugim korisnicima, obaveze prema dobavljačima rastu kao što su dugovanja za usluge grijanja, električne energije, dugovanja po osnovu poreza i doprinosa i sl., ovu kuću dovodi na sami rub opstanka uz prijeteću nekvidnost”, navode iz Upravnog odbora BHRT-a.

Problem je, dodaju, što BHRT ne može naplatiti milionska potraživanja koja premašuju 80 miliona konvertibilnih maraka. Ukoliko bi BHRT uspio naplatiti potraživanja od RTV takse , BHRT bi mogao izmiriti sve svoje obaveze.

“Finansijski problemi nadrastaju mogućnosti samog BHRT-a zbog neprovođenja Zakona o BHRT-u i Zakonu o sistemu javnog RTV emitiranja u BiH, za šta su odgovorne državne i entitetske vlasti. Upravni odbor apelira na donošenje adekvatnih zakonskih rješenja koji će dugoročno rješiti pitanje naplate RTV pristojbe i stabilnog dugoročnog finansiranja. U protivnom, ova kuća koja je osnovana s nakanom da pokriva cijelu BiH, suočiće se sa prestankom rada, uprkos činjenici što je reforma javnog RTV servisa jedan od 14 uvjeta za ispunjavanja kriterija za integraciju naše zemlje u EU”, navodi se u saopćenju UO BHRT.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!