Uprkos obilnim padavinama, situacija u HNK nije pretjerano zabrinjavajuća

Vijesti 15. maj 202316:03 0 komentara
FENA

Uprkos obilnim padavinama stanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije pretjerano zabrinjavajuće, ali opreza svakako treba imati i pratiti razvoj situacije, kazao je glasnogovornik Štaba civilne zaštite tog kantona Pero Pavlović.

– Prema informaciji Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, uprkos obilnim padavinama kojima svjedočimo proteklih dana, stanje na području ovog kantona nije pretjerano zabrinjavajuće. Prema informacijama o vodostajima na mjernim hidrološkim stanicama, u ovom trenutku jedino je na mjernoj stanici Humac jutros rijeka Trebižat bila nešto iznad razine kada se primjenjuju redovite odbrane od poplave. Na svim ostalim stanicama razina vode rijeka i rječica u našem kantonu je, možemo kazati, na prihvatljivoj razini- kazao je glasnogovornik Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović.

Budući da meteorolozi najavljuju još padavina i da je na snazi narandžasto upozorenje, Pavlović kaže kako valja biti oprezan i kontinuirano pratili stanje kako u koritima rijeka, tako i u hidroelektranama na području HNK.

– Proteklih dana smo imali određene poteškoće na širem području Blagaja, nešto otežana situacija je bila i južno od Mostara, na Buni i širem području grada Čapljine, no s obzirom na količinu vode koja je pala ovih dana, možemo kazati još uvijek da je stanje pod kontrolom – poručio je Pavlović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPa

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!