Uprkos opozicionom “ne”: Kod Stevandića sastanak o nastupu na izborima

Vijesti 20. maj 202409:33 1 komentar
Lider Ujedinjene Srpske
F.Z./N1

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske uputio je poziv na sastanak predsjednicima svih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju poslanike u NSRS i odbornike u skupštinama gradova i opština u RS.

Sastanak će početi u 14 časova u prostorijama Narodne skupštine, a kako je navedeno tema sastanka su konsultacije o Izbornom zakonu Republike Srpske i dogovor o nastupu na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Stevandić traži odlaganje izbora

Inače, da će do sastanak doći saopšteno je u četvrtak nakon što su za sto sjeli lideri vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koji tada nisu definitivno dogovorili hoće li i na koji način učestovati na izborima 6. oktobra koje je raspisao CIK, a nakon što je Kristijan Šmit, čiji legitimitet na poziciji visokog predstavnika vlast u RS ne priznaje.

„Predlažemo da, ako je moguće, odložimo izbore, da idemo po našem izbornom zakonu, ali nećemo sami donositi odluku. Nije ovo naša privatna stvar. Ovo je stvar države“, rekao je nakon sastanka u četvrtak Nenad Stevandić, koji je i predsjednik US.

Sastanku vladajuće koalicije prethodila je sjednica Vijeća naroda, na kojoj je odbijen veto delegata bošnjačkog naroda na Izborni i Zakon o referendum i građanskoj inicijativi RS.

Opozicija pismeno poručila “ne”

Odmah nakon što je saopšten prijedlog vladajućih uslijedile su reakcije opozicionara koji su redom tvrdili kako se pozivu nemaju namjeru odazvati.

Lider SDS Milan Miličević Stevandića je o stavu SDS obavijestio pismom u kojem je istakao da je prvi razlog za odbijanje to što “vladajuća većina nikada nije ispoštovala zaključke Narodne skupštine koje smo često i zajedno donosili, a koji se odnose na zaštitu interesa RS u institucijama BiH”. Miličević je naveo i da vlast nije pristala na prijedlog SDS da NSRS raspravlja o Informaciji o kršenju zaključaka Narodne skupštine.

“Drugo, vjerujem da vam je poznato da je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić donio instrukciju o privremenom finansiranju institucija BiH u drugom kvartalu i njom odobrio Centralnoj izbornoj komisiji sredstva za provođenje lokalnih izbora, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucije BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit. Podsjećam vas i da je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila 10. maja da će se SNSD prijaviti na izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija. Dakle, vi ste odluku već donijeli i po ko zna koji put odustali od onog što ste usvojili u Skupštini, a sazivanje sastanka vam je samo traženje alibija”, naveo je uz ostalo Miličević.

Oštar u reakciji bio je i lider PDP Branislav Borenović.

“Vlast je podvila rep, prevarila narod, po ko zna koji put obmanula NSRS, zato mi nismo ni podržali u Prijedlogu izborni zakon RS, jer smo vidjeli da je to neprovodivo”, smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović izjavio je da sa vladajućima neće ni u crkvu ni u džamiju, pa ni za isti sto. Poziv je odbila i predsjednica NF Jelena Trivić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare