Upućen prijedlog za izmjene zakona: Veća naknada za proizvedenu struju donijela bi Tuzli prihod uvećan za 4 miliona KM godišnje

Vijesti 24. aug 202410:56 0 komentara
N1/Facebook

Slađan Ilić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputio je Prijedlog zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

Kako je rekao Ilić za N1, povećanje naknade bi bilo sa 0,0015 KM na 0,0030 KM po kilovatsatu proizvedene elekrične energije.

“Ovo će itekako omogućiti pravedniju raspodjelu prihoda i svakako pomoći u održavanju infrastrukture i poboljšanju životnih uslova građana na područjima gdje se nalazi termoelektrana. Grad Tuzla bi po ovon zakonu dobio značajno uvećanu naknadu, na godišnjem nivou bi to uvećanje bilo oko 4 miliona KM. Još jedan od benefita bi bio i širenje zone toplifikacije koja bi samim tim smanjila zagađenje u ovom gradu”, rekao je Ilić za N1.

Ističe da je fokus ovog zakona da se izmijene naknade s obzirom da je postojeća utvrđena 2014. godine te od tada nije bilo nikakvih izmjena.

“Građani Tuzle se godinama bore sa zagađenjem zraka koje je najviše uzrokovano radom TE Tuzla. To zagađenje loše utiče na zdravlje svih nas, zbog toga smatram da građani zaslužuju više pažnje i obzira. Elektroprivreda ne želi ugraditi filtere kako bi spriječila zagađenje, tako da sam primoran da na ovaj način reagujem i zaštitim, te pomognem našim građanima”, naveo je.

Dodaje kako ne očekuje otpor preduzeća na ovaj prijedlog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!