Upućena žalba: Tužilaštvo traži veće kazne za Stanišića i Simatovića

Vijesti 07. sep 202115:31 > 15:32 2 komentara
MICT

Tužilaštvo u Hagu uputilo je žalbu na presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koji su osuđeni na po 12 godina zatvora.

#related-news_0

Tužilaštvo navodi kako je Mehanizma za međunarodne krivične sudove propustio da Simatovića i Stanišića proglasi krivima i odgovornima kao članovima udruženog zločinačkog poduhvata. Također, smatraju da je sudsko vijeće pogriješilo u tome što nije utvrdilo da su Stanišić i Simatović dijelili istu namjeru potrebnu za udruženi zločinački poduhvat.

U žalbi se navodi kako se vijeće nije oslanjalo na relevantne i dokazane dokaze.

Tužilaštvo zahtijeva da ih se proglasi krivima kao članovima udruženog zločinačkog poduhvata i poveća zatvorska kazna.

Navode i kako je vijeće pogriješilo što Stanišića i Simatovića nisu proglasili krivima za pomoć i podržavanje zločina u Krajini, Zvoniku, Doboju i Sanskom Mostu. U žalbi traže a se ovo ispravi i da se oni proglase krivim i po ovim tačkama optužnice te poveća kazna shodno tome.

Podsjetimo, Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 12 godina. Osuđeni su da su pomagali i podstrekavali zločine koji su imali za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba, ali samo iz Bosanskog Šamca, putem činjenja krivičnih dijela progona, ubistva, deportacije i nehumanih djela. Proglašeni su odgovornim po svih pet tačaka optužnice, ali ne za planiranje zločina. Pretresno vijeće je potvrdilo da su se dogodili strašni zločini u mjestima navedenim u optužnici (BiH i RH), ali ne da su ih oni naredili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare