Upućeno pismo ambasadama u BiH da spriječe promjenu naziva ulica u Srebrenici

Vijesti 14. apr 202419:38 0 komentara
N1

Probosanske stranke, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković poslali su danas pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini, apelujući da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici, a koja je zakazana sutra na sjednici Skupštine opštine.

“Dok se cijeli svijet bavi donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ovakvom odlukom žrtve se nakon 28 godina suočavaju sa nastavkom etničkog čišćenja i posljednjom fazom brisanja antifašističkih vrijednosti u gradu u kojem je počinjen genocid”, ističe se u pismu ambasadorima.

Navode da će biti promijenjen naziv ulice, koji je dat po Reufu Selamanagiću Crnom, Srebreničanu koji se borio u Narodnooslobodilačkom ratu te je bio sarajevski obavještajac. Njegovu tablu je Ratko Mladić tražio da se skine prilikom dolaska u Potočare 1995. godine.

“Od ponedjeljka će biti izbrisana i zauvijek uklonjena najpoznatija tabla u svijetu, nakon Drugog svjetskog rata, sa nazivom ulice ‘Reuf Selamanagić Crni’, čije skidanje je 1995. godine naredio ratni zločinac Ratko Mladić. Tada je to uradio zločinac Mladić, a 28 godina kasnije će to ponovo učiniti odbornici u Skupštini opštine Srebrenica, čije rukovodstvo je i prije 28 godina bilo u sastavu ratnog Predsjedništva, koje je imenovao ratni zločinac Radovan Karadžić, ali i lica sa spiska odgovornih za genocid u Srebrenici”, navodi se još u pismu, dodajući da je ovo možda posljednja molba međunarodnoj zajednici”.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, poručuju.

Podsjećaju da je 1995. godine donesena jednonacionalna odluka o promjeni naziva ulica, koju je Skupština opštine Srebrenica 2002. godine stavila van snage i vratila prijeratne nazive ulica u Srebrenici.

“Srpske političke partije i odbornici, na čelu sa Momčilom Cvjetinovićem i Milošem Milovanovićem, žele vratiti odluku iz 1995. godine. U nadi da ovaj put, za razliku od 1995. godine, neće izostati reakcija međunarodne zajednice, primite izraze našeg poštovanja”, zaključili su.

Potpisnici pisma su udruženja “Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe”, “Žene Srebrenice”, “Srebreničke majke” i “Žene Podrinja”; zatim općinske organizacije Naroda i pravde, SDA, SDP-a, DF-a i SBiH; Općinska organizacija porodica poginulih boraca i šehida Srebrenica, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11 jula, godišnjice genocida i potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda.

Pismo je poslato amabasadorima Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Turske, Švedske, Švicarske, Nizozemske, OHR-u i OSCE-u.

“Tražit ćemo odmah poništenje usvojenih odluka”

Ranije su se oglasili i iz Udruženja “Preživjeli genocida 11. juli 1995.” i kao predstavnici preživjeli, izrazili su svoju ogorčenost i zabrinutost za opstankom Bošnjaka koji su se vratili u Srebrenicu.

“Ukoliko snaga razuma kod srpskih odbornika ne preovlada, tražit ćemo odmah poništenje usvojenih odluka i iskoristit ćemo sva dozvoljena sredstva da to ostvarimo, jer grad stradalnik, grad u kojem je počinjen najteži zločin poslije drugog svjetskog rata to ne zaslužuje”, zaključuju iz Udruženja “Preživjeli genocida 11. juli 1995.”, istaknuli su, između ostalog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!