Von der Leyen stigla u Sarajevo, sastala se sa članovima Predsjedništva BiH

Vijesti 28. okt 202210:341 komentar
F.Z./N1

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je u zvaničnu posjetu BiH. Ona se sastala sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Milorad Dodikom i Šefikom Džaferovićem. Kako je najavljeno, obratit će se političkim predstavnicima u BiH, predstavnicima civilnog društva, oblasti kulture i poslovne zajednice i svečano otvoriti tunel Ivan na Koridoru Vc.

Na Sarajevskom aerodromu je dočekala Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, koja je tom prilikom istaknula da je ovo vrlo važna službena posjeta za našu državu.

“Evropska unija je nas ključni partner. Građani i država očekuju dodatni napredak kroz kandidatski status za BiH i doprinos stabilizaciji i napretku“, rekla je Turković.

Očekuje se da Domu Oružanih snaga se Ursula von der Leyen sastane i sa novim sastavom Predsjedništva BiH, osim Željke Cvijanović, koja je, kako je potvrđeno, kazala da je bolesna.

Posjeta se odvija u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji.

Evropska unija je uložila 23,3 miliona eura bespovratnih sredstava za dionicu Tarčin-Ivan i za tunel Ivan, što je dio od ukupne grant podrške EU za Koridor Vc u iznosu od 542 miliona eura.

Von der Leyen je jutros kasnila na Sarajevski aerodrom zbog magle. Let iz Tirane je bio planiran u 9 sati.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar