Uručene stipendije Fondacije ‘Srebreni cvijet Srebrenice’: Motivacija djeci i omladini, ali i podsjećanje na genocid

Vijesti 27. dec 202319:32 0 komentara

U okviru projekta koji realizira Fondacija Srebreni Cvijet Srebrenice u Sarajevu je upriličena svečana dodjela stipendija za 42 učenika i studenta iz socijalno ugroženih porodica s područja Srebrenice i okoline. Stipendije od po 500 konvertibilnih maraka uručio je autor srebrenog Cvijeta Srebrenice Mensur Bektić.

Onaj narod koji ulaže u nauku i obrazovanje svoje omladine je narod kojem je obezbjeđena budućnost glavna je poruka sa ovogoišnje dodjele stipendija Fondacije Cvijet Srebrenice.

“Ove godine dijelimo 42 stipendije od prodatog srebrnog cvijeta učenicima i studentima, iz socijalno ugroženih porodica i za posebno nadarene, s područja Srebrenice i njene okoline. Ovo je 11 podjela koja se vrši u Bošnjačkom institutu”, rekao je Mensur Bektić, autor srebrenog cvijeta “Cvijeta Srebrenice”.

Kako kažu, na ovaj način motivišu djecu i omladinu koji se obrazuju, ali i podsjećaju na genocid.

“Ima više razloga da se pominje Srebrenica, a ovo je najbolji način gdje ćemo se sjećati, a pomoći mladim naraštajima. Srebrenica neće umrijeti”, rekla je Kada Hotić, iz udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Do sada je podijeljeno stotine ovakvih stipendija, a oni koji primili stipendiju kažu kako će im olakšati školovanje.

“Imamo djece iz Srebrenice i tih krajeva koja i dan danas po nekoliko kilometara pješaće do svoje škole. imamo familija koje imaju po 4, 5 djece. Danas je momak Ćamil primio stipendiju, gdje roditelji ne rade, a njih ima sedmoro braće i sestara”, rekao je Mensur Bektić.

“Drago mi je što sam dobio stipedniju i nije mi prva stiepnidija. Braće imam troje i tri sestara”, kaže stipendista Ćamil Mandzuka.

“Imam 10 godina, idem u OŠ “Alija Nametak”, peti sam razred. Ova stipendija mi dosta značI. Podstiče me da idem dalje sa učenjem i da se trudim što više da postignem u ovim školskim godinama”, rekla je stipendistica Amna Katica.

Sa svečane dodjele poslate su jake poruke o važnosti obrazovanja, ali i o podršci djece Srebrenice.

Piše: Amra Ahmetović

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!