Uručeni ključevi za 24 porodice u Mostaru

Vijesti 18. apr 202314:01 0 komentara

U okviru projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“ dvadeset četiri porodice s područja Mostara koje su živjele u kolektivnim centrima dobile su danas ključeve svojih novih stanova.

Jedna od njih je Zumreta Memić koja je na ovaj dan čekala dugih 27 godina.

„Ja sam u kolektivnom smještaju 27 godina, ja sam danas najsrećnija majka i najsrećnija žena samo zbog svoje djece , jer sutra da umrem da znam da imaju krov nad glavom“, kazala je Zumreta.

Suze radosnice pokrivale su lice Jasmine Behramović, koja je u kolektivnom centru Salakovac živjela od 2001. godine.

„Ovo je za mene veliki šok i od dragosti i od uzbuđenja, hvala svim dobrim ljudima koji su pomogli da se dodjele ovi stanovi“, dodala je Jasmina.

Zgrada se nalazi u mostarskom naselju Baffo uz magistralnu cestu M-17 a, u kojem su osigurana stambena rješenja za četrdeset i osam porodica, koje su do sada boravile u kolektivnim i alternativnim centrima na području Grada Mostara.

„Ne tako davno otvorena je zgrada u blizini ove, ostao nam je još jedan objekat izgradti u južnom dijelu Mostara, dole smo imali tehničkih problema u smislu izdavanja dozvola i pogrešne procjene vrijednosti objekta pa smo natječaj morali poništiti ali nadam se da ćemo brzo i to riješiti i završiti konačno CEB II projekat“, izjavio je gradonačelnik Mario Kordić.

Kako je pojasnio Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica ovakvi projekti realizuju se na području HNK, u Konjicu je izgrađena zgrada sa deset stanova, u Jablanici osam stanova, u Mostaru na dvije lokacije zgrade sa po 24 stana i u Čapljini zgrada sa 42 stana.

„Ukupna vrijednost tih projekata kad je u pitanju kreditno zaduženje je negdje oko 8.500.000 KM , a vrijednost projekta je negdje oko 10.500.000 KM. 2100 porodica je u kolektivnim centrima na području Federacije, a mi sigurno nećemo riješiti 20 posto“, izjavio je Ramić.

Projekat CEB II implementira se u 46 gradova i općina u BiH zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. Prema ažuriranim planovima implementatora, bit će realizovano 68 podprojekata u okviru kojih će biti izgrađeno cca 2059 stambenih jedinica, po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja.

„U planu je nastavak ovog projekta i već sam u pregovorima sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope da nastavimo ovaj projekat da u sljedeće četiri godine riješimo ljude koji nemaju smještaj, tj ljude koji su ostavili bez svojih domova od ’92 do ’95, kao i socijalno ugrožene osobe“, kazao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ukupna vrijednost ovog podprojekta iznosila je 1.420.868 KM (1.131.049 KM kreditnih sredstava CEB-a i 289.818 KM sredstava koje je osigurao Grad Mostar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!