Uspostavljena stipendija ‘Arman Soldin’: Promicat će ideje odgovornosti, dobročinstva i hrabrosti

Vijesti 02. jun 202413:03 0 komentara

Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini odala je prije nekoliko dana počast Armanu Soldinu, Sarajliji, koji je prošle godine ubijen u Ukrajini, dok je izvještavao kao novinar francuske agencije AFP. Tom prilikom je saopšteno kako se od ove godine uspostavlja izuzetno vrijedna stipendija za studente koja će nositi Armanovo ime - te promicati ideje koje je živio - odgovornost, dobročinstvo i hrabrost.

Soldin se 9. maja prošle godine kretao s grupom novinara i ukrajinskih vojnika kada su se našli pod raketnim napadom u Časiv Jaru, u blizini istočnog ukrajinskog grada Bahmuta. Ubijen je nakon više od godinu dana izvještavanja sa ratišta i niza priča poslanih u svijet – ne samo o borbi vojnika u odbrani zemlje, nego i o sudbinama običnih za koje se ne bi čulo da se nije našao u njihovoj blizini. I sam je bio izbjeglica i razumio ih je odlično.

Njegovo dirljivo nasljeđe ne blijedi i ne svodi se samo na godinu dana provedenih izvještavajući iz Ukrajine. Za ambasadora Francuske u BiH, Francoisa Delmasa, Arman Soldin bio je most između dvije zemlje.

“U Ukrajini je obavljao izuzetan posao, otkrivao istinu, a njegova smrt izazvala je mnogo emocija u BiH i Francuskoj. Na isti način kako danas postoji nagrada za novinarsku hrabrost u Francuskoj u njegovu čast, nama se činilo važnim da i u BiH postoji nagrada koja nosi njegovo ime. Na taj način želimo odati počast njegovoj ličnosti koja nas je sviju dotakla. Želimo i da podstičemo novinarsku hrabrost i pružimo podršku novinarima koji donose provjerene informacije”, saopštio je Delmas.

Fena

Nagrada, odnosno stipendija, nastaje u saradnji francuske ambasade sa Sarajevo Film Festivalom i Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu. I to nije slučajno, jer Arman se iz Francuske na nekoliko godina vratio u Bosnu i Hercegovinu kako bi pohađao magistarske studije produkcije.

“To nije česta odluka mladih ljudi sa dvojnim državljanstvom. Bosna i Hercegovina nije baš zemlja u kojoj tražite znanje i želite da napredujete, a Arman je bio baš takav. Sjećam se njegove neumorne potrebe da stalno traži pravdu, a da uz to sve nosi i sjajan osjećaj za humor”, istakla je profesorica Amra Bakšić Čamo, koja je sa ponosom najavila podršku za studente poput Armana.

Pomoć će se dodjeljivati studentu ili studentici sa najbolje iskazanim osjećajem za socijalnu pravdu, odnosno onima posvećenim projektima kroz koje to ispoljavaju.

“Naši studenti će imati priliku da se takmiče za stipendiju od pet hiljada konvertibilnih maraka, koja će zapravo podržavati njihove projekte koji će biti namijenjeni nečemu čemu je Arman bio posvećen, a to je socijalna pravda. Na taj način se nadamo da će Armanova slika u nama nastaviti da živi kroz generacije studenata Akademije scenskih umjetnosti i da ćemo svi kao građani Bosne i Hercegovine biti bliži nekoj slici boljeg društva”, naglasila je Čamo.

Prva nagrada po imenu Armana Soldina biće dodijeljena na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Podsjetimo, Soldin je rođen u Sarajevu, bio je francuski državljanin, a sin je bosanskohercegovačkog novinara Sulejmana Soldina. Pratio je dešavanja u Ukrajini od prvog dana ruske agresije na tu zemlju. O tamošnjim iskustvima emotivno je govorio i u programu N1, što možete pogledati OVDJE, dok u videu ispod možete pogledati emisiju N1 posvećenu Armanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!