Ustanovi Drin Fojnica poplava odnijela ugalj na koji se griju: Potrebna im je pomoć!

Vijesti 07. okt 202411:54 0 komentara
Zavod Drin/Facebook Adnan Delić

Poplave koje su pogodile nekoliko područja u BiH, zahvatile su i Ustanovu Drin Fojnica koja zbrinjavanja osobe sa poteškoćama u razvoju.

Ajdin Hibović, direktor Zavoda, navodi za N1, da je 27 štićenika izmješteno zbog poplava, situacija je stabilna i svi su sigurni.

“Potrebno je sada sve očištiti, uništeni su donji spratovi kuće. Tu rade volonteri, radnici naši rade na čišćenju. Dramatično je bilo to jutro kada se desilo. 70 korisnika smo taj dan izmjestili u druge kuće. Sada je sve dezinfikovano, očišćeno, most je oštećen. Prvi dan  Reumal je obezbijedio obroke za naše korisnike, došla je mašinerija. Svima hvala od srca, što su pomogli da prevaziđemo tu kriznu situaciju“, rekao je Hibović.

Štićenici su se prepali i naravno doktori su im propisali terapije. Direktor dodaje da su porodice zvale i voljeli bi da izvedu svoje srodnike, a to će im im se i omogućiti ali posjete, ističe, neće dozvoliti dok se sve ne dezinfikuje i očisti.

“Trebat će 300.000-400.000 KM da se saniraju ove kuće. Imali smo potopljene magacine. Uspjeli smo sačuvati dosta hrane. Poplava nam je odnijela ugalj i bilo bi dobro da nam neko pošalje tih energenata jer se tako grijemo”, navodi Hibović.

Zabrinjava nova vremenska prognoza

Stanje je dobro, živa glava, govori direktor, niko nije nastradao, to je najbitnije.

Na kraju je poručio da ih zabrinjavaju ova nova upozorenja koja najavljuje 9. u noći i veće količine padavina.

“Treba biti spreman ako opet dođu bujice”, upozorio je Hibović.

Sve vijesti iz minute u minutu o područjima na kojima su bile poplave i klizišta pratite na našem LIVE BLOGU. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!