“Ustati protiv nasilja nad ženama znači ustati, bez obzira tko je žena”

Vijesti 14. jan 202321:33 1 komentar

"Svaka joj za šamara, baca budalaštine, dovlači hurme, nenavođena raketa". To su samo neke od uvreda predsjednika SNSD-a Milorada Dodika na račun ministrice vanjskih poslova Bisere Turković. Napadi na Turković od jučer su orkestirani iz sjedišta te stranke. Reakcije i osude Dodikovih izjava nisu izostale.

Posljednje uvrede upućene ministrici Turković krenule su nakon što je kritikovala obilježavanje neustavnog 9. januara i dodjelu ordena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u jeku agresije ove zemlje na Ukrajinu. Dodikove riječi da joj je “svaka za šamara”, Turković je doživjela kao prijetnju fizičkim nasilje.

Iskoristila je i priliku da postavi pitanje Dodikovim koalicionim partnerima “da li je ovo Dodik koji se promijenio i koji je korektan? Podršku Turković pružile su stranačke kolege uz poruku da se još jednom pokazuje kako je Dodik najozbiljnija prijetnja miru i stabilnosti u regionu.

“Izjave kojima Bošnjake optužuje za terorizam i prijetnje upućene ministrici Turković nisu „za šamara“, ali jesu za procesuiranje pred nadležnim pravosudnim institucijama koje su dužne sankcionisati predsjednika SNSD-a zbog izazivanja i raspirivanja etničke i vjerske mržnje”, kazali su iz SDA.

Blage prema Turković jučer nisu bile ni SNSD-ovke. Sanja Vulić smatra da se prave lažne drame kako neko prijeti Turković, a Željka Cvijanović komentariše kako je Turković potrošila trećinu mandata na opanjkavanje i seosko tračaranje Dodika i Čovića, te kako svi jedva čekaju da joj vide leđa. Podršku još aktuelnoj ministrici diplomatije pružaju pak brojne druge žene, među kojima i sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić.

“Oštra osuda, smatram da posebno mi žene trebamo stajati jedna uz drugu i nadam se da će ovakih loših momenata, momenata koji nas ne vode u saradnju, koji nas ne vode u ljepotu zajedničkog rada biti što manje, moja puna podrška ministrici Turković, nadam se da se ovakve stvari zaista nikada više neće ponoviti.”, kazala je Karić.

Nažalost, u društvu je selektivan pristup o tome kome se treba pružiti podrška, ženama se spočitava ono što muškarcima nikada ne bi, a institucije koje time trebaju da se bave, ne reaguju, jedna je u nizu poruka.

“Mi možemo imati bilo kakve stavove prema Biseri Turković u smislu da li je bila uspješan ministar ili nije ali ovakva način javnog izražavanja, posebno kada dolazi od nekoga ko je na visokoj javnoj funkciji je neprihvatljiv, neodgovoran i moralo bi da konačno institucije reaguju jer to nije samo izjava nego nešto što postaje dio narativa”, kazala je Ivana Korajlić, Transparency International.

Ustaljena ženomrzačka praksa, koja zahtijeva odgovor svih relevantnih međunarodnih organizacija, smatraju u HNV. Upravo iz Ambasade SAD su poručili da je Dodikovo reagovanje na političko neslaganje s Turković neprikladno i mizogino. Među ostalim podršku joj daje i ambasadorica BiH u Češkoj, Martina Milanrević.

“Mizoginiju i nasilje treba osuditi, protiv istog ustati. Nedvosmisleno. Reći – i ne mislim ništa dobro o ministrici, ali ne zaslužuje šamare nije ustajanje, već pravdanje šamara. Ustati protiv nasilja nad ženama znači ustati, bez obzira tko je žena, bez ali, bez išta”, kazala je Mlinarević.

I pojedini Dodikovi koalicioni partneri, članovi Šestorke, stali su uz Turković. Lider Naše stranke, Edin Forto napisao je “u konzervativnom muškom svijetu napad na žene je refleksan, moralna i društvena superioronost sa kojom ‘frajer’ napadne značajno obrazovaniju ženu dokazuje da je pred nama dug put mijenjanja društvenih normi i navika”, a njegova stranačka kolegica, Sabina Ćudić, piše “šovinističke poruke i prijetnje političkim protivnicama, iako za namjeru imaju da demonstriraju moć i silu – uvijek i iznova na površinu izbacuju samo jedno: patetičnu intelektualnu impotenciju autora”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare