Ustavni sud BiH od danas bez još jednog sudije

Vijesti 02. jan 202410:26 > 19:38 0 komentara
Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH s drugim januarom ostao je bez još jednog sudije. Zlatko Knežević otišao je u prijevremenu penziju. Nakon Miodraga Simovića i Mate Tadića koji su ranije penzionisani, u oktobru naredne godine očekuje se i odlazak Seade Palavrić koja će napuniti 70 godina. Time će Ustavni sud sa devet spasti na pet sudija.

Novih sudija iz RS neće biti bez odlaska stranih sudija, poručio je Milorad Dodik. U FBiH i dalje svađa zbog kandidata koji treba zamijeniti Matu Tadića, prvorangiranog Marina Vukoje, kojemu se zamjera stručnost, ali i bliskost sa HDZ-om. Trenutno je na funkciji sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine. Nikada nije bio sudija, u prošlosti kandidovan na listi HDZ-a za Dom naroda PSBiH.

Vukoja ipak ne bi bio prvi sudija koji se tokom karijere našao na nekoj kandidatskoj listi.

Sutkinja Ustavnog suda BiH Seada Palavrić bila je zastupnica SDA u državnom i federalnom parlamentu, ranije i potredsejdnica SDA. Mirsad Ćeman također je prethodno bio visoki dužnosnik SDA, parlamentarac ove stranke.

Aktuelni saziv Ustavnog suda BiH čine Valerija Galić (predsjednica), Mirsad Ćeman (potpredsjednik), Zlatko M. Knežević, Seada Palavrić, Helen Keller, Angelika Nussberger i Ledi Bianku.

Ustavni sud BiH sastoji se od devet članova. Četiri bira Predstavnički dom FBiH, dvojicu Narodna skupština RS. Preostala tri člana koja i najviše smetaju Miloradu Dodiku su međunarodne sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

Šansu za odlazak stranih sudija SNSD vidi u odredbi Ustava koja kaže kako pet godina nakon prvih imenovanja Parlamentarna skupština BiH može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje stranih sudija, no pravni eksperti upozoravaju to ne znači nužno odlazak stranih sudija.

U SNSD-u insistiraju na zakonu; radna grupa državne koalicije koja radi na ovom pitanju do danas je bez dogovora. Bez izmjene ustava nema odlaska stranih sudija, slaže se državni ministar pravde.

Stav Trojke od početka je jasan. Strane sudije moraju otići zbog evropskog puta BiH, no za to trebaju biti stvoreni uslovi. Sud po etničkom principu za koji se zalaže SNSD, ali i HDZ jednostavno ne može funkcionisati, niti je dio postojećeg ustava, podvlače.

Nakon što u oktobru Seada Palavrić ode u penziju Ustavni sud će spasti na pet članova, od toga tri stranca, ako u međuvremenu ne budu imenovane nove sudije. Kvorum za rad je pet sudija, a to je i minimalan broj za donošenje odluka. Promjenom pravilnika o radu Ustavnog suda iz ove godine, plenarne sjednice se mogu održati i ako u sudu ne bude primjerice nijednog suca iz Republike Srpske, no pitanje je koliko će te odluke biti legitimne.

Sve navedeno se očekuje u godini kada se najavljuju neustavni referendumi, dok su prijetnje o samostalnoj Republici Srpskoj svakodnevne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!