Vijeće ministara BiH usvojilo budžet za 2024. godinu

Vijesti 04. jul 202413:34 0 komentara
Emanuel Soca/FENA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Budžet za 2024. godinu na današnjoj sjednici u Mostaru nakon višemjesečne trakavice i odluke o privremenom finansiranju. Potvrdila je ovo predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nakon održane sjednice.

Budžet je usvojen nakon sastanka državne koalicije koju čine Trojka, HDZ BiH i SNSD koji je održan u Mostaru. Lider HDZ-a Dragan Čović tada je najavio da će Budžet biti usvojen, ali i da će neki drugi zakoni ubrzo biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

“Donošenjem ovog budžeta smo utvrdili budžet od milijardu 355 miliona 400 hiljada KM. Bdužet je većiu za 40 miliuona KM u odnosu na prošlu godinu. Stvortili smo pretpostavke za nesmetan rad naših institucija, međunarodne obaveze i provođenje nužnih reformi. U vezi sa Planom rasta, obavijestili smo jučer Evropsku komisiju o usuglašavanju oko seta reformi i 98 postotne smo usklađenosti kada je u pitanju narativni dio reformi i bili dužni poslati EK”, rekla je Krišto.

Budžet je trebao biti usvojen davno, ali je povlačen s dnevnog reda sjednica VM. Ministarstvo finansija i trezora BiH ga nije upućivalo u proceduru  jer iz Republike Srpske nisu bili zadovoljni raspodjelom sredstava. Shodno tome, nadležno ministarstvo je imalo nalog vlasti iz RS da nema usvajanja budžeta dok se ne raspodjeli novac od posebnih akciza Uprave za indirektno oporezivanje BiH u iznosu od oko 262 miiona KM kao i novac od Regulatorne agencije za komunikacije i Elektroprijenosa. >> Opširnije

Sve državne institucije su bile na privremenom finansiranju sedam mjeseci, a to znači da novca ima samo za plate, tekuće troškove i međunarodne obaveze. Stopirane su javne nabavke, nema kapitalnih projekata i investicija, dok institucije ne mogu zapošljavati novi kadar, pisao je ranije RSE. Osim toga, BiH ne može da povuče prvu tranšu iz Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, koja iznosi oko 70 miliona evra, dok ne usvoji budžet.

Raspoređena sredstva RAK-a

“Donijeli smo i važne odluke koje se tiču Ministarstva saobraćaja i komunikacija o raspodjeli sredstava za 4G mreže i unapređenje cestovnog saobraćaja, telekomunikacija itd. Uz sve ovo donijeli smo odluke koje se tiču evropskog puta i izvještaja. Kada su u pitanju izmjene Zakona o VSTS, to je bilo i danas na dnevnom redu kao i ranije, čekali smo usvajanje budžeta. Imamo prostora da se na nekoj o idućoj sjednica izjasnimo. Nemojte shvaćati da je to povučeno, mislim da nema nikakvih političkih nedoumica i dilema”, rekla je Krišto.

Kada je u pitanju novac iz Plana rasta, kazala je kako su dostavili izjašenjenje o čemu se se usaglasili i pojedinačne stavove institucija koje su uključene u to, te čekaju izjašnjenje Evropske komisije.

Amidžić: Milijarda KM ide na plate

Ministar finansija BiH Srđan Amidžić rekao je da postoje dva bitna dokumenta koja su usvojena – jedan usvajanje budžeta za 2024. godinu, a drugi na raspodjelu viška sredstava kada je u pitanju RAK.

“Bilo je 600 miliona KM naših sredstava koje je stajalo neutrošeno i jela inflacija, a s druge strane smo se zaduživali i plaćali kamate. Na današnjoj sjednici, kako izuzmemo UIO i akcize i Elektroprijenos, gotovo 75 miliona KM je kroz četiri odluke stavljeno u funkciju”, rekao je Amidžić i zahvalio se Edinu Forti jer nije uvodio politiku u ovaj segment.

Kazao je kako nije bilo nikakvog uslovljavanja već da su tražili infrastrukturne projekte i čist ekonomski rezon.

“I dalje govorim da Budžet nema neku razvojnu komponentnu jer gotovo milijarud KM odlazi na plate, 100 miliona na kapitalna izlaganja, a 200 miliona KM na različite vrste materijalnih troškova”, rekao je Amidžić.

Nacrt Budžeta će biti poslan u parlamentarnu proceduru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!