Usvojen Nacrt budžeta institucija za 2023., veći za 241 milion od prošle godine

Vijesti 15. mar 202319:09 0 komentara
N1

Vijeće ministara BiH usvojilo je Nacrt budžeta institucija za 2023 godinu u iznosu od 1 milijardu, 315 miliona I 400.000 KM. Ovo je povećanje za 20 % u odnosu na prošlu godinu. Povećana je i osnovica za plaće u institucijama BiH sa 535 na 600 KM. I svi su obuhvaćeni, pa će neko dobiti šezdesetak maraka veću plaću, a neko i do 700. Baš oni koji će dići ruku za budžet.

Veći je budžet u odnosu na prošlu godinu i to za 241 milion KM. Povećana su sredstva i za spoljni dug i to za 426 miliona KM. Sa računa uprave za indirektno oporezivanje, povući će se 155 miliona KM. Kasnili smo, ali smo brži nego što je to bilo ranije, kaže predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

Ja smatram da je ovo jedan veliki iskorak u ovom trenutku za sve institicuje, pa i za BiH“, kazala je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

Ali ono što je ključno jeste povećanje osnovice na plate, kada je u pitanju budžet. Osnovica je iznosila 535 KM, a sada je taj iznos za 65 veći. No, ono što je ključno u ovome je da će pored zaposlenih u institucijama, povećanje ići i izabranim zvaničnicima. Pa tako, članovi Predajedništva koji imaju najveći koeficijent osjetiće povećanje i do 650 KM, baš kao i predsjedavajuća Savjeta ministara, njeni zamjenici i ministri koji će ići do 585 KM više. Isto je i sa poslanicima i delegatima, koji će osnovnu platu imati preko 5.000 KM.

Kada uporedimo sa zaposlenima u institucijama, ogromne su razlike. Nekoliko primjera. Higijeničarka će osjetititi povećanje od 69 KM, policajac 91, a npr. vuši stručni saradnik 175 KM. Ogroman jaz je između izabranih zvaničnika i npr. brigadira u Oružanim snagama, koji će imati povećanje plate od 192 KM.

Ali uvijek ostaje ono pitanje, da li su najniža primanja dovoljno velika ili su mala. I ono o čemu smo razgovarali na ovoj sjednici Savjeta ministara, jeste da se započne izrada novog Zakona o platama na nivou BiH, gdje će se posebno govoriti o rasponu najniže i najviše plate na nivou BiH“, kaže Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH.

Na sjednici je usvojen zaključak koji su predložili ministri Edin Forto i Zukan Helez, a koji se odnosi na individualno odricanje ovog povećanja. No to je lična odluka koju su donijeli i prije sjednice.

“Tada smo i raspravljali kako da taj problem riješimo i odlučili smo se da idemo u zakonsko razdvajanje plata izabranih i imenovanih od zaposlenih na državnom nivou, a dotad da se odreknemo uvećanja. To smo i usvojili na Vijeću ministara. Na odricanje ćemo pozvati i naše zastupnike u Zastupničkom i u Domu naroda. Naravno, u parlamentarnoj proceduri još uvijek se može postići da se smanje plate ministara i zastupnika”, naveli su iz Trojke.

Prošle godine osnovica je bila 535 KM do donošenja privremene odluke u kojoj je ona povećana. Zbog toga je sindikat tražio da se osnovica poveća na 635 maraka. Ovim Nacrtom budžeta to im nije omogućeno.

“Imenovana lica donose povećanja i donose umanjenje plata na državnom nivou. Oni ako žele i imaju volju donijeće Zakon o platama i izglasaće ga, ali poučen dugogodišnjim iskustvom gdje sam u Sindikatu 15 godina, to se nikada nije desilo. Jer jednostavno da ljudi dignu ruku da smanje sebi platu 500 KM, to još nisam doživio”, navodi Radenko Mirković iz SDSZBiH.

Opširnije u prilogu Slaviše Starčevića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!