Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Ulica Maršala Tita postaje “Ulica Republike Srpske”

Vijesti 15. apr 202411:14 3 komentara
N1

Skupštine Srebrenice danas je usvojila, po mnogima, sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Ova tačka dnevnog reda usvojena je sa 14 glasova ZA.

Kako je javio reporter N1, određeni zastupnici su ranije napustio sjednicu a najspornije im je imenovanje ulice po Goranu Zekiću, te ukidanje naziva ulice Tita. Prema novom prijedlogu, ulica Maršala Tita će od sada nositi naziv Ulica Republike Srpske.

Između ostalih, koju mnogi i smatraju spornom, je određivanje novog naziva ulice “Republika Srpska” iz “Maršala Tita”. Također, tu je i određivanje novog naziva Trg Republike Srpske za dosadašnji “Trg Mihajla Bjelakovića”, potom novi naziv “Park majora Koste Todorovića”, za dosadašnji naziv “Gradski park Srebrenica” Zatim, Dubrovačka ulica mogla bi biti zamijenjena sa dosadašnjim nazivom Reufa Selmanagića Crnog.

Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica, u izjavi za medije, ranije je rekao da smatra da bi jedno ime moglo izazvati negodovanje.

“Zaboravio sam te nazive ulica, jer ih ima zaista dosta. Ali, ono što bi eventualno moglo nekom da smeta… to je ulica Republike Srpske. Tako bi se zvala glavna ulica koja se u ovom trenutku zove Ulica Maršala Tita”, rekao je Grujičić.

Nazivi su manje-više usuglašeni, kazao je Grujičić, i dodao da u izboru nisu sudjelovali članovi iz reda bošnjačkog naroda, “zbog pritiska i bojkota”.

S obzirom da se ova tačka našla na dnevnom redu, vrlo vjerovatno je da će odluka o promjeni naziva ulica biti izglasana, jer srpski odbornici imaju većinu. Ranije je tačka o izmjenama naziva ulica skinuta sa dnevnog reda sjednice Skupštine Opštine Srebrenica koja je bila zakazana za 29. februar.

U Srebrenici ima oko dvadesetak ulica. Većina je dobila nazive polovinom 20. vijeka i ostali su na snazi do 1996. godine, kada je odlukom Skupštine Opštine koju su činili odbornici srpske nacionalnosti donijeta odluka da se svi nazivi ulica promijene. Odlukom nove skupštinske većine u kojoj je bilo i Bošnjaka, 2002. godine, vraćeni su stari nazivi ulica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare