Usvojene izmjene Zakona o doprinosima: Isti stav sindikata i poslodavaca

Vijesti 26. jan 202314:25 0 komentara
F.Z./N1

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojen Zakonu o doprinosima FBiH koji se tiče radnika u rudnicima uglja, radnicima u tekstilnoj, kožnoj, kao i u industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih starih zanata.

Direktor Unije poslodavaca FBiH Mario Nenadić obratio se nakon izglasavanja zakona medijima, rekavši kako je ovo samo jedan od niza zakona u setu koji u konačnici treba da olakša i položaj poslodavaca, sindikata i radnika u FBiH.

Pojasnio je kako od njega niko neće imati štetu – niti federalni budžet, niti sindikati, niti poslodavci. No, šta u principu on donosi?

“Nije ovo ništa novo, ovaj zakon danas je samo produžetak roka iz Člana 1. važećeg zakona, jer znamo da je taj rok istekao sa 31.12. i da bi radnici novu platu za januar ove godine, u februaru primili ne onako kako su je primali do sada, već na svoju štetu. Bez današnjih izmjena poslodavci ne bi bili u prilici da mijenjaju svoje interne odluke, jer se radi o niskoakumulativnim djelatnostima”, pojanio je Nenadić.

Zakon jasno kaže da se radi o primjeni preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj, kao i u industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih starih zanata.

Ispred Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine medijima se obratio i Samir Kurtović, rekavši da nije ni očekivao tako dugu diskusiju, s obzirom da je “ovo prvi put da su sindikat i poslodavci imali zajednički stav”, ali i da će nastaviti tako djelovati i u budućnosti.

Praktično – danas usvojenim zakonom radnicima je, u principu, samo sačuvana dosadašnja plata, no Kurtović navodi da je to ujedno “otvorilo put poslodavcima za određenja povečanja plata kod onih poslodavaca koji za to imaju mogućnost”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!