Uviđaj u IRB-u RS još u toku, direktor tvrdi da arhiva nije gorjela (FOTO)

Vijesti 03. maj 202210:56 0 komentara
N1

I dalje traje uviđaj u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske. Uzrok požara koji je izbio 1. maja oko tri časa ujutro, još nije poznat.

Više detalja trebalo bi se znati do kraja sedmice, a uviđaj koji sprovodi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka trebao bi da bude završen danas.

Gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a, vršilac dužnosti direktora IRB-a istakao je kako je stradao dio sprata zgrade u kojem je sektor računovodstva. Do završetka uviđaja, radnici IRB-a ne mogu u zgradu.

“Ono što javnost najviše interesuje jeste arhiva IRB-a, koja je 100 odsto neoštećena. Kompletna arhiva je sačuvana u potpunosti, jer se čuva u protivpožarnim ormarima”, izjavio je Vrhovac, tvrdeći kako ne postoji šansa da se dokumentacija ošteti te da je najviše štete u požaru pričinjeno na imovini.

“Nemoguće je da je dokumentacija oštećena i obavještavamo javnost ovom prilikom da je sve sigurno”, naveo je Vrhovac, koji je apelovao da tužilaštvo što prije završi postupak.

N1

Požar, koji je pričinio veliku materijalnu štetu u kojoj je izgorio i dio dokumentacije IRB-a predmet je interesa i opozicionih stranaka u Republici Srpskoj.

Zatraženo uključivanje nezavisnih eksperata u istragu

U SDS-u su zatražili uključivanje i nezavisnih eksperata iz regiona o požaru, zbog sumnje da bi “istraga mogla otići u pogrešnom smjeru”.

“Požar je uništio dokaze i zato ima mjesta sumnji da je on namjerno izazvan. Skenirani dokumenti na koje se poziva direktor IRB-a Dražen Vrhovac nisu dokaz na sudu. Dokaz na sudu su original dokumenti ili ovjerene kopije. Ovim požarom, pepeo i dim su jedini dokazi”, navela je u saopštenju Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora stranke iz koje navode i da su sumnje o stotinama miliona koje su nezakonito utrošene su postale nedokazive.

Slične su tvrdnje i iz PDP-a, ali i iz DNS-a čiji predsjednik Nenad Nešić u saopštenju tvrdi kako je šokiran kontradiktornim izjavama direktora IRB-a Dražena Vrhovca o tome da li je ili nije uništen arhiv, a posebno da je prije zvaničnog vještačenja naveo da je dimnjak uzrok požara.

”Vrhovac svojim izjavama podgrijava sumnju da u požaru ‘nisu čista posla’. Prije podne kaže da je arhiv izgorio, ali da je sva dokumentacija skenirana, a popodne kaže da pisana arhiva nije taknuta požarom. Lično bih volio da je tačno ovo drugo, ali ne znam da li vjerovati Vrhovcu od jutra ili Vrhovcu od večeri, posebno ako se zna da IRB još nije uradila popis izgorjelih stvari”, kazao je Nešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!