Uz osmijeh i ples sarajevski maturanti obilježili đački rastanak (VIDEO)

Vijesti 07. jun 202218:54 1 komentar

Juni je uvijek bio rezervisan za mature, svečane haljine i odijela kada se svi raduju i iščekuju da smijeh i graja odzvanjaju gradovima. Tako je ovih dana u Sarajevu.

Tačku na osnovno obrazovanje stavilo je više od 500 učenika 11 osnovnih škola na području Opštine Centar Sarajevo. U bijelim majicama, koje su jedni drugima potpisivali, prodefilovali su sarajevskim ulicama, čime su, na simboličan način. Obilježili kraj jedne i početak nove epohe u njihovom životu.

Nakon pandemijskih ograničenja na ulicama glavnog grada BiH ponovo su zablistali mladost, ljepota i raskoš jedne generacije.

U oblacima dima, uz upaljene baklje, dobar muzički ritam i pomiješane emocije, obilježili su đački rastanak. Izazova će, u novom poglavlju imati mnogo, a većina ovih mladih ljudi već ima jasne želje i ambicije u budućnosti.

“Planiram da upišem srednju medicinsku, to bih voljela, ali u slučaju da ne uspijem, upisaću neku srednju koja mi se bude svidjela. Nakon toga planiram da upišem Stomatološki fakultet. Koliko god da mi je bilo teško ustajati, koliko god da mi je bilo dosadno učiti, mislim da će mi ostati jako lijepa sjećanja i danas sam veoma tužna što završavamo i što ih više neću gledati svaki dan”, rekla nam je maturantica Esma.

Na ozbiljniji i dijelom, odgovorniji životni put, ispratili su ih njihovi nastavnici, ali i roditelji, koji nisu mogli sakriti suze radosnice zbog devetogodišnjeg perioda, koji im je, kako kažu, prebrzo prošao.

“Djeci, vjerovatno, prolazi malo sporije, ali nama, roditeljima, čak i prebrzo. Ja sam pobjegla. Na pauzi sam, Samo da ih malo vidim. I sakrila sam se ovdje, da me dijete ne vidi”, rekla je Željka Đokić, roditelj.

Pomiješana osjećanja pokazali su i nastavnici, posebno razredne starješine, kojima će dječiji nestašluci nedostajati.

“To su dobra djeca, odlični đaci i izaći će u jedne fine, dobre ljude. (Pamtite li određene nestašluke?) Pa, za vrijeme pandemije bilo ih je manje, ali sve su to dječije stvari koje su prolazne“, rekao je Alen Podgorica, nastavnik likovne kulture.

Svjesni političko-ekonomskih izazova kojih u BiH nije malo, pojedini mladi ljudi, svoju budućnost ne vide ovdje. Da je dužnost i obaveza, zadržati, barem, ovu generaciju, stava je i prvi čovjek Opštine Centar.

“Nije problem i ako odu da vide malo svijeta, važno je da se vrate ovdje, a naša je obaveza da im stvaramo uslove, da se ovdje osjećaju isto kao u Beču, Njujorku, bilo gdje drugo na svijetu”, rekao je Srđan Mandić, načelnik opštine Centar Sarajevo.

U nove pobjede maturante su ispratili i članovi sportsko-plesnog kluba “Astorija” kojima ja ovo jedna u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 20 godina postojanja u okviru manifestacije “Kultura na ulice”.

“Mislili smo da je idealna prilika da da se na ovoj manifestaciji pojavimo , pokažemo djeci, generacijski su tu negdje, umalo ne rekoh da sam i ja negdje tu generacijski… Da napravimo dobru zabavu… Ipak, klinci završavaju osnovnu školu, život je pred njima, i tako dalje”, kazala je Adela Alagić Đorđević iz Sportsko-plesnog kluba Astorija.

Možda i posljednjom, zajedničkom šetnjom, mladi maturanti podsjetili su svoje sugrađane na period koji su mnogi iza sebe davno ostavili. Široki osmjesi i dobro raspoloženje još jednom je podsjetilo na to da svijet ostaje, upravo na njima, te da treba učiniti sve da se taj osmijeh ovdje i zadrži.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare