Užasavajući podaci: Blizu 47 posto žena u BiH tokom života je iskusilo neki oblik nasilja

Vijesti 21. nov 202320:30 0 komentara
N1

Iz dana u dan u BiH novi primjeri nasilja nad ženama. Nakon 6 femicida ove godine situacija je alarmantna, u parlamentarnu proceduru upućen je prijedlog izmjena krivičnog zakona FBiH i uvođenje doživotne kazne, organiziraju se konferencije o temi rodno zasnovanog nasilja. Pitanje je kako cijela atmosfera utječe na one koje su trenutno žrtve.

Novi slučajevi prijetnji i različitih oblika nasilja nad ženama. Vrlo konkretne prijetnje “Bacam je pod voz jer ne sluša, večeras ide silovanje.” Te, sudeći po velikoj podršci statusu na mrežama, teže uočljivi oblici stavaljanja žene u podrežen položaj oslikani u rečenicama poput “DAO sam joj slobodu, dao joj da uči i radi, DAO joj da ide na trening i druženja.”

“Imamo mi i dalje retrogadnih stavova, imamo stereotipa, ono što je bilo u prošlosti u nekim dijelovima i dalje živi. I dalje neko misli da je žena kad se uda, da ona više nema ono svoje ja nego da je ona podložna szuprugu i da suprug sve odlučuje”, kaže Direktorica Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine Ana Vuković.

Od početka godine 6 ubistava žena u BiH: U januaru u Prijedoru, u Tuzli u maju, avgust – Gradačac i Živinice, septembar – Zavidovići, novembar – Sarajevo.

5 Pokušaja ubistava žena: u martu u Višegradu, u aprilu u Tešnju, maj – Tuzla, jun – Gornji Rahići, avgust – Bijeljina. Ubijene su Neda Milivojević iz Prijedora, K.S. iz Tuzle, Nizama Hećimović iz Gradačca, Č.T. iz Živinica, D.A. iz Zavidovića, Emira Maslan iz Sarajeva.

Pitamo li se koja je sljedeća ili šta učiniti da femicid bude zaustavljen?

“Fokus treba biti na mjerama prevencije nasilja. To podrazumijeva brojne mjere i načine reagovaanja, obuhvata izmjenu društvenih normi koje u sebi sadrže diskriminaciju ali i mijenjanje dinamike moći između muškaraca i žena, što je u srcu nasilja nad ženama i djevojčicama”, kaže Predstavnica UN Women u Bosni i Hercegovini Jo-Anne Bishop.

Oko 47 posto žena u BiH tokom života je iskusilo neki oblik nasilja, istaknuto je na konferenciji Gender centar FBiH o prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici.

“Situacija je samo eskalirala, ovdje se radi o dugogodišnjem nesistemskom rješavanju, o nečinjenju državnih institucija. POstoji i kolektivna odgovornost ali na svim ovim pitanjima trebaju da rade profesionalci”, kaže Džamna Duman Vranić, prof. na Pravnom fakultetu UNSA.

“Ako posmatramo 2022. i 2023. evidentan je povećan broj prijava nasilja u porodici. Ono što je problematično je nedostatak adekvatnog broja stručnjaka u svim institucijama koje postupaju u sistemu kada je u pitanju nasilje u porodici”, kaže Nijaz Zrakovac, viši inspektor MUP BPK Goražde.

U parlamentarnu proceduru upućen prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predložen je institut doživotnog zatvora za najteža krivična djela ili krivična djela učinjena sa posebnom brutalnošću i svirepošću.

“Našim prijedlogom mi bismo se vratili na institut doživotnog zatvora jer smo ga imali i prije. Većina zemalja EU i svijeta imaju taj institut koji je sankcija sa visokosimboličnim karakterom. Daje se za najbrutalnija, najsvirepija djela nasilja”, rekao je Dennis Gratz – zastupnik u Parlamentu FBiH.

Cjelokupna društvena atmosfera ukazuje na visok stepen tolerancije nasilja nad ženama, neprepoznavanje različitih oblika nasilja i činjenicu da je široko rasprostranjena rodna neravnopravnost – ključna za nasilne odnose, stavljanje žene u podređen položaj, tretiranje žene kao bića nad kojim treba iskazati moć i uspostaviti kontrolu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!