Završen protest u Sarajevu: “Neka Azra bude opomena onima u foteljama”

Vijesti 28. maj 202317:59 > 19:25
F.Z./N1

Nakon tragične smrti doktorice Azre Spahić građani Sarajeva su se u velikom broju okupili na mjestu događaja u sarajevskom naselju Marijin Dvor. Armin Berberović koji je izazvao nesreću nije imao položen vozački ispit i vozio je sa određenim procentom alkohola u krvi. On je predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Zbog svega vanredno je zasjedala Vlada Kantona Sarajevo koja je usvojila niz mjera.

Građani su se okupili u velikom broju.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Tokom okupljanja građana mnogi su se obratili i iskazali nezadovoljstvo.

Skupu su prisustvovali i mladi iz Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini i Udruženja Medicinskog fakulteta iz kojeg su poručili da se mora nešto pod hitno poduzeti kako bi ovaj slučaj u kojem je stradala mlada djevojka bio posljednji.

“Moramo djelovati sistemski. Mislim da smo zakasnili što nismo na vrijeme primijetili i zaustavili još kad smo znali kakvi su rizici, već moramo djelovati sada nakon što se tragedija dogodila. Ali, nikad nije kasno, mislim da možemo na ovaj način djelovati kako bismo zaustavili da se tragedija ponovi”, kazao je jedan od studenata koji je ujedno bio i Azrin kolega.

Azrin kolega emotivan na protestima: Bila jedna od najvećih nada koju smo imali

Amar Dovadžija za N1 je ukazao da i nakon devet godina od smrti supruge Have u sarajevskom naselju Nedžarići još nije donesena konačna presuda.

Dovadžija izražava duboko nezadovoljstvo u pravosuđe.

“Još nije dobio dan zatvora. Još je taj proces u toku. Nakon što je na prvom stepenu osuđen na 5,5 godina na federalnom je ta presuda poništena. To je bilo 2019. godine i evo četiri godine poslije čekamo da sarajevsko kantonalno tužilaštvo pokrene postupak. Devet godina čekamo. Sve je poruka svima kao što je Azra ‘radite šta želite, gazite šta želite, sve se može završiti’, istakao je Dovadžija.

Dovadžija: Radite šta želite, gazite šta želite, sve se može završiti

Muriz Memić, otac stradalog Muriza Memića na protestima je poručio da je tu uz roditelje tragično stradale Azre Spahić.

Memić poručuje da razumije bol porodice Spahić.

“Nemojte kad se desi da se sastajemo trebalo je ranije donijeti te zakone. Treba naći rješenje a nekada se desi i dva, tri dana i onda se to zaboravi”, rekao je Memić.

Mjere koje je donijela Vlada KS, Memić smatra da je to trebalo bolje urediti.

“Ima boljih mjera i treba bolje mjere donijeti. Obećavam roditeljima da ću biti na svakom ročištu i biću im podrška”, naveo je Memić.

Građani su njegovo obraćanje podržali uz uzvike pravda.

Dok je Muriz Memić govorio na protestima građani uzvikivali pravda

Novinarka Senka Kurt za N1 kazala je da svi trebaju biti jednaki pred zakonom.

Kurt je poručila vlastima da konačno trebaju biti svi jednaki pred zakonom.

“I oni koji voze skupa vozila i oni kojima se oduzimaju automobili i kojima se vraćaju i onima kojima se oduzimaju vozačke. Mamina, tatina i naša djeca, svi moraju biti jednaki pred zakonom”, rekla je Kurt.

Senka Kurt na protestima: Životi naše djece nisu sigurni

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad