Valtat: Pozitivan zamah u BiH u oblasti zakonodavstva i EU integracija

N1

"Svi smo vidjeli novi pozitivan zamah, vidjeli smo pozitivniju atmosferu, brže formiranje vlasti u cijeloj zemlji, ali smo vidjeli i određeni napredak na planu EU integracija", rekla je za N1 Aurelie Valtat, šef odsjeka za europske integracije, politička pitanja, štampu i informisanje pri Delegaciji Europske unije. Navela je tri primjera.

“Prvi se odnosi na zakonodavstvo. Vidjeli smo niz zakona koje je usvojilo novo Vijeće ministara, kao što su izmjene na Zakon o VSTV-u; Sloboda pristupa informacijama – koja još treba da prođe kroz Parlament, ali to je već određeni napredak. Donesene su i izmjene i dopune Zakona o ombudsmanu koje su također pozitivne,” navela je Valtat.

Kazala je da je čula da se Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa sprema za usvajanje i da bi se to moglo desiti ovog ljeta.

“Dakle, ovo je veoma pozitivno. S druge strane, nije izglasan Zakon o graničnoj kontroli. To je šteta, ali generalno možemo reći da je bilo određenog napretka na zakonodavnom planu,” zaključila je.

Potom je navela posjetu EU komesara za proširenje Olivera Varhelyia iz maja ove godine kada je prisustvovao političkom forumu na visokom nivou te je dodala da sa zadovoljstvom može saopćiti da politički lideri sada rade na listi budućih radnji koja je dogovorena.

Treći primjer koji je navela je postizanje napretka u samom procesu europskih integracija. Kako tvrdi, za razliku od prethodnih godina, svi sastanci su održani, a ovog petka će se sastati predstavnici BiH i EU, a u julu je zakazan sastanak predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto i visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella kao najviših zvaničnika sa obje strane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!