Varhely: Od bh. lidera očekujem da iskoriste ovu priliku

Vijesti 12. okt 202215:38 2 komentara
N1

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhely potvrdio je danas da je Evropska komisija preporučila da se Bosni i Hercegovini dodjeli kandidatski status i poručio da očekuje od bh. lidera da iskoriste ovu priliku.

Govorio je o paketu proširenja Evropske unije. Politika proširenja, kaže, uključuje sve ono što mogu ponuditi svojim partnerima i da je to geostrateška investicija EU.

“Želimo ubrzati proces proširenja na zemlje Zapadnog Balkana. Nedavno su države članice su pozvale na ubrzani proces. Želimo regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana, kako bi se približili EU. Fokusiramo se na plan ekonomskih ulaganja vrijedan 30 milijardi eura. Dio tih sredstava je već u toku i počeli smo investirati investicije kroz 24 projekta i time se ubrzava socioekonomski jaz između Zapadnog Balkana i EU. Želimo manju ovisnost o Rusiji. Želimo energetsku nezavisnost.”

Podsjetio je da je Komisja preporučila da se BiH da kandidatski status imajući u vidu da je napravljeno već nekoliko koraka. Od lidera BiH očekujemo da iskoriste ovu priliku i da provedu sljedeće reforme što prije, a to su:

  • Usvojiti, kao pitanje prioriteta, izmjene i dopune postojećeg Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću kako bi se osigurao integritet
  • Usvojiti novi zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine
  • Usvojiti zakon o sprječavanju sukoba interesa
  • Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala
  • Odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i osigurati funkcionisanje sistema azila
  • Osigurati zabranu mučenja, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv mučenja i zlostavljanja
  • Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima
  • Osigurati rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU

“Očekujemo da se lideri fokusiraju na reformew jer to narod BiH zaslužuje. Komisija je spremna da pruži podršku u izvođenju reformi. Četrnaest je ključnih prioriteta i BiH ih mora ispuniti.”

“Davanje statusa zemlje kandidata je ponuda sa evropske strane upućena je BiH i narodu BiH. Mi to činimo za narod BiH, međutim to dolazi uz visoka očekivanja. Politička elita to mora pretvoriti u stvarnost”, istakao je Varhely danas ranije.

Varhely: BiH dobila preporuku za kandidatski status, mi to činimo za narod

Nakon izbora koji su održani u BiH, dodao je Varhely, očekuju da će zakonodavna tijela i vlade na državnoj razini i razini kantona, brzo biti formirana, kako bi se počeli baviti evropskim reformama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare