Várhelyi najavio ‘ozbiljan prijedlog’ za proširenje EU u oktobru

Vijesti 01. sep 202311:41 0 komentara
F.Z./N1

Proširenje Europske unije do 2030. je izvedivo ali samo ako zemlje kandidatkinje i EU “udvostruče svoje napore”, kazao je komesar za proširenje Olivér Várhelyi za briselske medije, otkrivši kako će Europska komisija iznijeti “značajne prijedloge” po tom pitanju u oktobru.

“Pitanje je uvijek bilo: želimo li to učiniti? I prvi put čujem od Europskog vijeća da to žele učiniti – to je dobrodošao razvoj događaja”, rekao je Várhelyi za EURACTIV.

Njegov komentar dolazi nakon što je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sugerirao tokom susreta na Bledskom strateškom forumu, koji je nedavno okupio predstavnike EU i zemalja Zapadnog Balkana, da bi zemlje regije kao i druge zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, ali i EU, trebali biti spremne za proširenje do 2030.

Na pitanje hoće li Michelov cilj do 2030. biti izvediv, Várhelyi je rekao da je “izvedivo sve što mi kao EU želimo učiniti”, ali je naglasio da ne bi trebali inzistirati na određenom vremenskom roku.Također, kazao je kako je to stvar ne datuma nego političke volje i napora kako od EU tako od zemalja kandidatkinja za članstvo.

2030. je svakako izvediva, ali da bi se to dogodilo to znači da ćemo svi mi – sve institucije EU, sve države članice i sve zemlje kandidatkinje – morati udvostručiti svoje napore da to postignemo”, podvukao je.

‘Značajni prijedlozi’ u oktobru

Várhelyi je najavio da će u oktobru, kada se očekuje da će Europska komisija predstaviti svoje godišnje izvještaje o napretku za sve zemlje u procesu pristupanja bloku, izvršna vlast EU izaći sa “značajnim prijedlozima”.

Spremni smo nastupiti čak i s hrabrim prijedlozima – novim – i s novim idejama”, rekao je Várhelyi.

Prema njegovim riječima, planovi bi prvenstveno uključivali ‘Plan rasta’, koji je već iznijela predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u maju, s kojim EU nastoji povećati ulaganja na Zapadnom Balkanu, također kako bi se ublažio ekonomski učinak ruske invazije na Ukrajinu.

Ovaj plan bi, kako je pojasnio, ubrzao ne samo institucionalnu nego i stvarnu integraciju tih zemalja u EU.

To bi uključivalo sve, od reformi vladavine prava, demokracije, ekonomskih reformi i integracije, poboljšalo bi klimu za ulagače i pružilo – što je također važno – potrebnu financijsku podršku za uklanjanje jaza u razvoju prije nego što te zemlje postanu članice”, kazao je EU komesar, dodavši kako bi taj bi korak uključivao povećanje pretpristupnih fondova EU i omogućavanje ranog pristupa određenim područjima politike EU.

“Bit će puno lakše integrirati te zemlje ako su puno razvijenije nego sada i nego u prethodnim slučajevima proširenja”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!