Michel: EU mora biti spremna prihvatiti nove članice do 2030.

Vijesti 28. aug 202311:12 0 komentara
PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, predložiti će danas popodne dodavanje novih država članica EU kao budići cilj bloka, navodi uglednog magazina Financial Times.

EU mora biti spremna da prihvati nove države članice do 2030. godine pokrećući egzistencijalnu debatu o proširenju koja će dominirati diskusijama na visokom nivou unutar bloka od sada pa do kraja godine, stav je Michela.

Rat Rusije protiv Kijeva oživio je tromu politiku proširenja unije. Brisel je Ukrajinu, Moldaviju i Albaniju proglasio zemljama kandidatima i pokrenuo ozbiljnu internu razgovore o tome kako bi blok mogao primiti čak osam novih članica.

“Ako želimo da budemo kredibilni, moramo razgovarati o tajmingu”, reći će Michel u današnjem govoru u Sloveniji, tvrdi FT navodeći da su imali uvid u njegov govor. “Dok pripremamo sljedeću stratešku agendu EU, moramo sebi postaviti jasan cilj… moramo biti spremni, s obje strane, do 2030. za proširenje.”

“Sada se moramo pozabaviti proširenjem kao jednim od naših glavnih izazova. I za EU i za njene buduće države članice”, navodi se u Michelovom govoru pripremljenom za Bledski strateškom forumu kojem će prisustvovati lidere zemalja kandidata Moldavije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Lideri EU će imati svoju prvu diskusiju na ovu temu u Granadi, Španiji, početkom oktobra ove godine.

Ukrajina se zalaže da EU pristane da započne formalni proces pridruživanja do kraja godine. A pitanje kako pružiti finansijsku podršku svim kandidatima (a posebno Ukrajini) u središtu je tekuće, paralelne debate o dopunjavanju budžeta EU.

Mnogo je zemalja članica koje privatno propituju kako EU može prihvatiti Ukrajinu, najsiromašniju zemlju kandidata. Ali politička volja je moćna stvar i trenutno ide u korist Kijeva.

“Ovo je ambiciozno, ali neophodno. To pokazuje da smo ozbiljni”, reći će danas Michel. “Prilika za djelovanje je sada i mi je moramo iskoristiti.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!