“Vasko Žabata”: Šta znamo o misterioznoj pjesmi koja je zaludjela Balkan

Showbiz 11. aug 202212:45 3 komentara
Screenshot

"Na kitarata Vasko žabata, toi ste sviri dragi gosti samo za vas" - zarazni je refren koji je zaludio regiju a riječ je o trendu koji je počeo, naravno, na društvenim mrežava. Preciznije, na TikToku koji je u posljednje vrijeme pravi generator muzičkih hitova.

Na sličan način, pjesma “Helikopter” bh. Muzičara Fazlije je postala svjetski hit.

Narodna pjesma veselog ritma i neobičnog teksta zapravo potiče iz Bugarske i stara je punih osam godina. Nije bila posebno zapažena u ovoj zemlji a onda je za samo nekoliko dana došla do više od tri miliona pregleda na YouTubeu. 

Radi se o pjesmi koja lako “ulazi u glavu” i koju vrlo brzo počnete pjevati u sebi ili dok nešto radite. Tako da, ako je već niste čuli na poslu, u kući ili prevozu, vjerovatno će vam se to desiti ovih dana.  

U prvom naletu popularnosti, niko nije znao o čemu bend pjeva, s obzirom na to da je tekst na bugarskom. Refren “Na kitarata Vasko žabata, toi ste sviri dragi gosti samo za vas” u prevodu znači: “Na gitari je Vasko žaba, on će svirati, dragi gosti, samo za vas”. 

Iza viralnog hita stoji grupa „Kamčia orkestar“ a sama pjesma se u originalu zove „Kombajn – vršalica“. Na društvenim mrežama se mislilo da je Vasko Žabata pjevač benda a onda se ispostavilo da se zapravo radi o gitaristi.  

Samu pjesmu su među hitove lansirali memeovi sa društvenih mreža, koji se ne prestaju pojavljivati iz dana u dan.  

Jeste li i vi već u sebi počeli pjevati: “Na kitarata Vasko žabata, toi ste sviri dragi gosti samo za vas”? 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad