Vaskršnja poruka: Živjeti u skladu sa Božijom riječi

Vijesti 24. apr 202218:33 > 25. apr 2022 08:08 0 komentara

Vaskrs prati niz običaja: farbaju se jaja, prvo obojeno se ostavlja na stranu do idućeg Vaskrsa i naziva “čuvarkuća”, a potom pažljivo odlaže u skladu s lokalnim običajima.

Jaje simboliše rađanje života, a crvena boja nevino prolivenu Hristovu krv. Činom stradanja na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom vaskrsenja, kada pobjeđuje smrt daje nadu vjernicima.

“U taj dan proslavljamo njegovo vaskrsenje koje je zalog našega vaskrsenja i vječnoga života i carstva nebeskog koje je pripremljeno svim ljudima od postanka svijeta pa do njegovog kraja. U okviru toga sve ono što nam se događa tokom našega ovozemaljskoga života treba da possmatramo drugim okom i da razmišljamo o carstvu nebeskome“, objašnjava sveštenik Milorad Vujić.
Vjernici prvi Vaskrs nakon pandemije slave kako običaji i nalažu u krugu porodice i na bogosluženjima u crkvi. Ovog prazničnog dana njihove želje i poruke su iste: “najvažnije je biti dobar čovjek”.

Za iskušenja u teškim vremenima treba biti vodilja Božija riječ i pravda.

“Ranije je narod gvorio ima četiri prsta obraza, pa onda kaže nema ni dva, a danas nažalost neko bi mogo da kaže da nemamo ni jedan prst obraza po narodski rečeno, ali na nama je da se ispitujemo iz dana u dan, presabiremo ono što smo učinili i da svoj život činimo ljepšim i Bogougodnijim”, navodi sveštenik Vujić.

Čuvati moralne i porodične vrijednosti i živjeti u skladu sa Božijom riječi poruke su iz crkve sv. Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!