Vatrogasci spremni, ali… “Radimo s cisternama starim 40 godina”

Vijesti 18. jul 202321:21 0 komentara

Požara će tokom ljeta sigurno još biti. Nadajmo se sa što manje štete. Većina vatrogasaca u državi negoduje zbog količine i kvaliteta opreme. Apeluju na građane da vode računa, jer je ljudski faktor jedan od najčešćih uzroka požara.

Oprema je spremna, ali samo ona kojom raspolažu.

“Mi smo prošle godina morali nabaviti vatrogasnu radnu obuću odjeću, još uvijek su postupci u toku. Već godinama imamo novac za dva nova vozila izuzetnih karakteristika, nisu nabavljeni. Mi sad radimo, a iza nas su 35 i 40 godina stare cisterne”, rekao je Petar Jurić, vatrogasac iz Mostara.

U Konjicu koji takođe, tradicionalno ima probleme sa šumskim požarima, kažu uradili su sve što je do njih.

“Ono na šta mi ne možemo uticati je nepažnja građana i spremnost većih nivoa vlasti, a tu prvenstveno mislim na nabavku helikoptera za gašenje požara. Da tu nismo adekvatno opremljeni”, rekao je vatrogasac iz Konjica Husein Hodžić.

Iako je prethodni sastav Vlade FBiH planirao kupovinu kanadera, nikada ih nisu kupili. Ove godine, taj novac je potpuno izbrisan iz budžeta. Umjesto kupovine kanadera najavljena je popravka helikoptera FUP-a.

U Trebinjskoj vatrogasnoj jedinici, ukoliko ne bude padavina, očekuju uskoro šumske požare. Kažu spremni su, već su imali dva manja žarišta.

“Mogu poručiti građanima Trebinja i Hercegovine da je TVJ i vatrogasci zajedno sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima koje je grad formirao sa CZ, sa Helikopterskim servisom i CZ HET-a, sve ove službe učestvuju u gašenju požara su spremne i u materijalnom i u tehničkom smislu, i ljudskom resursu da odgovori svim izazovima koji nas čekaju”, rekao je Zdravko Kašiković iz vatrogasne jedinice Trebinje.

Među njima je i Helikopterski servis RS čiji su piloti prošle godine izveli su oko 880 letova na gašenju požara, te istresli oko 800 tona vode.

“Prioritet nam je naravno Republika Srpska, ali su nerijetke situacije bile, ako nismo angažovani na području RS i ako nismo angažovani na medicinskim evakuacijama, izlazili smo u susret, gasili smo na području Blidinja, generalno kada ima potrebe trudimo se da izađemo u susret”, rekao je Boban Kusturić, direktor HS RS.

Helikoptere OS BiH teže je podići. Za njih je potreban konsenzus Predsjedništva, koji nerijetko zavisi od političke situacije. Od političke situacije, neusmnjivo zavisiće i aktiviranje Mehanizma civilne zaštite Evropske unije kome je BiH pristupila.

“Da bi se aktivirao Mehanizam civilne zaštite Evropske unije potrebno je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donese Odluku o traženju međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanje. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine na osnovu Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine upućuje zahtjev za traženje međunarodne pomoći prema Centru za koordinaciju”, kažu iz Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Ova jednostavnu proceduru, jednostavno je i zablokirati ukoliko postoji politička volja za to. To se do sada moglo vidjeti i kod mnogobrojnih zahtjeva za angažovanje helikoptera OS BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!