Važan savjet Vladimira Putina za Milorada Dodika

Vijesti 09. dec 202122:21 > 22:35 8 komentara
Kabinet Predsjednika RS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otkrio je kako je od ruskog predsjednika Vladimira Putina dobio važan savjet.

Komentarišući sastanak sa Putinom u Kremlju, Dodik je ocijenio da je to u rangu “najviših počasti i maksimalno dostignuće u političkom smislu koje jedan čovjek sa ovih prostora može da doživi”.

Član Predsjedništva BiH je rekao da je sa Putinom pričao o “svakoj oduzetoj nadležnosti posebno, a najviše o vojsci”.

“Pitao me je da li je to u skladu sa Ustavom, što sam mu ja potvrdio pozivajući se na odredbe koje nama to pravo daju, ne samo Ustav, nego i Aneks jedan-A Dejtonskog sporazuma u kojem je navedeno da oružane snage entiteta – Vojska Republike Srpske i Vojska Federacije BiH ne mogu ni pod kakvim uslovima preći na ‘teritoriju’ drugog entiteta”, naveo je Milorad Dodik.

Dodao da je samo formiranje Oružanih snaga BiH značilo prelazak preko entitetske linije, što je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Predsjednik je insistirao i htio da bude upoznat, a kada mu nešto nije bilo jasno postavljao je dodatna pitanja. Na kraju mi je rekao da niko normalan ne bi mogao da nas spriječi u našim ustavnim pravima. Putin mi je skrenuo pažnju da radimo samo ono što je u skladu sa Ustavom. Mi hoćemo mir, ali isto tako i afirmaciju međunarodnog prava”, zaključio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare