Važne informacije za strane studente koji žele napustiti Ukrajinu

Vijesti 02. mar 202218:02 0 komentara
REUTERS/Irakli Gedenidze

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine saopćilo je da je uspostavljena hitna telefonska linija za strane studente koji žele napustiti zemlju zbog ruske oružane agresije.

Oni kojima je potrebna pomoć mogu pozvati ili javiti se preko Vibera ili Telegrama na broj: +380 93418 56 84.

Također je sastavljen upitnik za prikupljanje osnovnih informacija o studentima i njihovoj lokaciji kako bi im se dali savjeti o sredstvima koja su im na raspolaganju za odlazak, ćemu se može pristupiti preko linka: https://cutt.ly/qAi9vBJ.

“Vlada Ukrajine je u bliskom stalnom kontaktu sa diplomatskim misijama i konzulatima stranih država kako bi osigurala da njihovi građani budu sigurni i da imaju mogućnost da se vrate u svoje zemlje što je prije moguće”, stoji u saopćenju.

Navodi se da ukrajinski graničari u saradnji sa kolegama iz susjednih zemalja EU i Moldavije “čine sve da ubrzaju prolazak svih građana iz Ukrajine i nikada nisu stvarali prepreke koje bi to ometale.”

Ministarstvo je također navelo da su svi kontrolni punktovi na zapadnoj granici otvoreni 24 sata dnevno, te da su provjere i operacije prijavljivanja pojednostavljene što je više moguće i da je lista potrebnih dokumenata svedena na minimum.

“U Ukrajini ne postoji diskriminacija na osnovu rase, boje kože ili nacionalnosti, pa tako ni kada je u pitanju prelazak državne granice od strane stranih državljana”, podcrtano je u saopćenju, uz objašnjenje da se, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, prioritet daje ženama i djeci.

“Svi muškarci, kako državljani Ukrajine, tako i strani državljani, prolaze proces provjere i prijave nakon žena, djece i starijih osoba”, navodi se.

Ministarstvo je pozvalo sve ljude na granici da poštuju zakon i red i da se ponašaju odgovorno u svjetlu izazovne situacije kako bi se omogućilo državnoj graničnoj službi da ubrza proces prelaska granice.

“Mole se oni koji prelaze da imaju spremne dokumente i da budu što organizovaniji. Osim toga, molimo da oni koji prelaze pokažu međusobno poštovanje i razumijevanje prema svima na granici u ovom izuzetno teškom vremenu. Graničari rade danonoćno sa obje strane, u teškim uslovima, kako bi prelazak bio što brži i što jednostavniji”, navodi ministarstvo.

“Ponavljamo da je tekuća teška humanitarna situacija u Ukrajini, uključujući situaciju na zapadnoj granici Ukrajine, uzrokovana oružanom agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu. Rusija snosi punu odgovornost za ubijanje i ranjavanje nevinih ljudi, uništavanje civilne infrastrukture i stvaranje prepreka za siguran odlazak stranih državljana”, ističe Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

“Ukrajina poziva sve strane vlade da zahtijevaju od predsjednika Putina da odmah prekine svoj rat u Ukrajini. To će nam omogućiti da stabilizujemo situaciju i više se fokusiramo na sigurnost stanovništva, uključujući strane studente”, dodaje se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!