Važni koraci: Znate li kako grad Tuzla planira pomoći dementnim osobama?

Vijesti 03. feb 202418:45 0 komentara
N1

Grad Tuzla po prvi put odobrio je sredstva Crvenom krstu Tuzla za nabavku pametnih narukvica za dementne osobe. Većina uređaja za praćenje opremljena je tipkama za hitne slučajeve koje obavijeste njegovatelje ili hitne službe o lokacija i situaciji pojedinca što je spas za oboljele.

Po podacima Centra za demenciju, u BiH živi oko 150.000 dementnih osoba. Očekuje se do će se broj povećavati jer je bh. stanovništvo sve starije, a bolest je vezana za tu dobnu skupinu.

“Vrlo često dobijam od mjesnih organizacija Udruženja penzionera da je neko zalutaom, izgubio se, da je potraga. Vjerovatno je to demencija”, zaključuje Nikola Banović iz Udruženja penzionera Tuzla.

Demencija je prvenstveno oštećenje pamćenja, a potom i drugih intelektualnih sposobnosti. Odražava se, ne samo na oboljelu osobu, već i na njegovu kompletnu okolinu jer ta osoba postaje sve više ovisna o tuđoj pomoći.

“Mi u Crvenom križu posebnu pažnju ćemo posvetiti održavanju kognitivne sposobnosti dementnih osoba. U toku 2024. godine pokrenut ćemo jedan Centar za dementne osobe gdje će dementne osobe koje su pokretne, moći u našim prostorijama provoditi određeno vrijeme radeći različite radionice”, pojasnila nam je Vildana Demirović iz Crvenog križa Tuzle.

Dementne osobe često odlutaju od kuće i svoje porodice, a potrage za njima znaju završiti tragično. Da bi se to spriječilo, po prvi put Grad Tuzla izdvojio je 6.000 KM za projekat Crvenog križa za nabavku GPS narukvica za praćenje dementnih osoba koje omogućavaju ažuriranje lokacija u stvarnom vremenu, omogućujući skrbnicima da prate njihovu lokaciju.

“Da budemo humani u tom pogledu, da znamo gdje se one nalaze…Da ne bi došlo, ne daj Bože, do onih neželjenih i najneželjenijih posljedica kada odu od kuće i ne znaju gdje se nalaze. Kroz budžet i ove organizacije, Grad Tuzla još jednom pokazuje empatiju prema svojim građanima i građankama”, saopštio je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Veliki broj narukvica, različitih proizvođača, prikazuje i krvni pristisak i otkucaje srca, a sve se može vidjeti putem aplikacije. Vijest o nabavci takvih pametnih uređaja, građani Tuzle su pozdravili.

Opširnije u priči Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!