Nova uputa iz Sarajevogasa: Odmah ugasite plin!

Vijesti 01. nov 202115:37 > 18:21 5 komentara
Pixabay

Zbog vanredne situacije nastale usljed kvara na distributivnom gasnom vodu u Bugarskoj i obustave dotoka gasa doći će do problema u snabdijevanju gasa u Kantonu Sarajevo.

Molimo korisnike da ODMAH zatvore ventile ispred svih gasnih trošila u svom stambenom objektu kao i ručicu ventila u Regulaciono mjernom setu – RMS. Na ovaj način će se očuvati sigurnost gasnog sistema kao i daljnja isporuka gasa nakon normalizacije snabdijevanja.

Napominju, plin je zatvoren ako je ručica ventila u kutiji regulaciono mjernog seta okomita na gasnu cijev to jest ručica ventila ne smije biti okrenuta u pravcu cijevi.

Kada se stanje normalizuje i uspostavi normalan dotok gasa za Kanton Sarajevo, Sarajevogas će obavijestiti potrošače o načinu daljnjeg postupanja i ponovnog aktiviranja gasnih trošila.

“ZA VRIJEME PREKIDA ISPORUKE NE VRŠITI NIKAKVE RADOVE NA UNUTRAŠNJIM GASNIM INSTALACIJAMA!
MOLIMO VAS DA ZATVORITE VENTILE ISPRED SVIH POTROŠAČA. UKOLIKO JE NA RMS-u (mjernom setu) POSTAVLJEN KATANAC, ISTI JE POTREBNO UKLONITI, U PROTIVNOM UKLANJANJE ĆE IZVRŠITI OVLAŠTENE EKIPE KJKP SARAJEVOGAS D.O.O. (NA RMS NE SMIJE BITI KATANAC). AKO SU RMS-ovi U ZAKLJUČANOM PROSTORU, OMOGUĆITI PRISTUP”, naglasili su iz Sarajevogasa.

Sve kvarove možete prijaviti na telefone dispečerskog centra Sarajevogasa

033-592-095 ili 033-592-096

Između 18 i 20 sati Federacija Bosne i Hercegovine bez plina

Podsjetimo, Almir Bečarević, savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa, kazao je za N1 da ukoliko se danas ne otkloni kvar na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku, ili se ne iznađe neko drugo rješenje, cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine prijeti da ostane bez gasa.

Almir Bečarević je naglasio kako se trenutno dešava scenarij na koji je upozoravao mjesecima.

“Zaista imaju dva toka koja vode do BiH. Tačno se zna ko je odlučio da je naš pravac snabdijevanje samo Turski tok. Imamo scenarij koji smo najavili. Znači, ako se ovaj kvar ne sanira u toku dana, ili ne iznađu neke druge mogućnosti za nabavku gasa, moja procjena je kako će do večeras, negdje između 18 i 20 sati, kompletna Federacija BiH ostati bez gasa”, poručio je ekspert.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare