Veće subvencije, ali veće i cijene usluge: Vrtići ponovo poskupljuju u pojedinim gradovima RS

Vijesti 17. okt 202412:37 0 komentara
N1 BiH

Izlazak na ulice, protesti, ulazak u zgradu Gradske uprave, sastanci sa gradonačelnikom u kaneclariji, ali i hodniku, nije puno pomoglo roditeljima da se izbore za niže cijene vrtića. Poskupljuju ponovo. Kao razlog, vlasnici ovih ustanova navode povećanje plate radnicima.

Na ionako visoke cijene privatnih vrtića, građani u Banjaluke će od narednog mjeseca morati izdvajati još veću sumu novca, potvrđuju za Nezavisne iz vrtića “Mali princ”. Kako su naveli, razlog je povećanje plata radnicima, inače će kako tvrde ostati bez kadra. Odluku pravdaju tvrdnjama da su sa kadrom već dugo u deficitu, te da zbog toga kako kažu, nemaju izbora.

Sa druge strane, roditelji tvrde da su šokirani novim cijenama, te smatraju da su to preveliki iznosi za mjesec dana boravka mališana u nekoj od ovih ustanova.U pojedinim, cijena će biti veća i za 60 maraka, koliko je do nedavno iznosila subvencija koju je grad Banjaluka davao roditeljima. Sa dosadašnjih 330 na 400 maraka mjesečno u prosjeku, s tim da su cijene u pojedinim vrtićima za jedno dijete i 450 maraka, a za dvoje više od 700.
Za porodice, koje imaju dvoje djece, a sa jednim zaposlenim roditeljom, vrlo često je to finansijski nemoguća misija.

Dodatni problem je što se konkretno Banjaluka već unazad deceniju suočava sa manjkom mjesta u javnim vrtićima. Gotovo 2000 mališana na listi je čekanja. Zbog svega, roditelji su ti koji često nemaju izbora.

Pred lokalne izbore, gotovo sve i jednoj političkoj partiji i predstavniku, kampanja je bila zasnovana na rješavanju problema vrtića u Banjaluci. Međutim, obećanja su to koja traju unazad 15 godina, a rješenje se ne nazire.

Roditelji su se suočavali i sa kašnjenjem isplate olakšica, odnosno subvencija na koje se obavezao grad Banjaluka.

Predizborna obećanja stoje, a nedavno je lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da će iz svog kabineta, bez obzira na rezultat izbora u Banjaluci, koji je njegovom kandidatu donio poraz, izdvojiti sredstva za izgradnju čak pet vrtića.

Podsjećamo, grad Banjaluka od 2022. godine daje subvencije roditeljima za boravak mališana u privatnim vrtićima, kada su iznosile 60 maraka, dok su sadašnje subvencije povećane na 150 KM za jedno dijete, nakon vapaja roditelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!