Velika gužva na Vrbasu, okršaj dajakaša za kraj Ljeta na Vrbasu

Vijesti 24. jul 202220:15 0 komentara
N1

Vreli ljetnji dani najlakše se podnose uz rijeke. Banjalučke plaže ovih dana pune su posjetilaca, ali danas sa posebnim razlogom. U gradu na Vrbasu održana je trka dajak čamcima. Rekordan broj učesnika takmičio se za mjesto šampiona u upravljanju simbolom Banjaluke.

Ove godine uz domaće trkače tu su i gosti iz dijaspore, ali i brojni turisti koji ljeto provode u Banjaluci. Trkom se savršava tradicionalna manifestacija Ljeto na Vrbasu, centralni gradski događaj u ljetnjim mjesecima.

Više od 40 učesnika takmičilo se u četiri kategorije – juniori, žene, veterani i seniori.

Trke dajak čamcima završene su uzbudljivim okršajem seniora. Čak 19 u ovoj kategoriji ove godine. Najbolji Dragan Babić. Najbolji među veteranima Zlatko Kivac, među ženama Jelena Babić, a među juniorima šesnaestogodišnji Darko Lazarević.

I ove godine na 69. trci dajak čamcima proglašen je najljepši. U 2022. to je “Demijan”. Ove godine prvi put na Vrbasu plovio je i čamac “Šomi”, posvećen preminulom novinaru Miši Vidoviću u znak zahvalnosti za veliko prijateljstvo, ali i promociju aktivnosti na Vrbasu.

Dajak, za nekoga turistička atrakcija, za brojne Banjalučane je stil života. Banjaluka je po tom čamcu unikatna. Vrbas je jedina rijeka na kojoj je moguće ploviti ovim plovilom i to, interesantno, ne u cijelom njegovom toku, nego baš u onom dijelu koji protiče kroz najuže jezgro grada.

N1
N1
N1
N1
N1

Inače da je dajak predodređen za Vrbas, ali i Vrbas za dajak kažu poznavaoci rijeke koja je u nekim svojim dijelovima plitka i do 10 centimetara. Svako drugo prevozno sredstvo bi se u takvim uslovima zaglavilo ili veslama ne bi moglo da se pokrene.

Treba znati i da kada govorimo o dajaku, ne govorimo samo o čamcu, zapravo više o štapu kojim se upravlja čamcem. Riječ dajak, turskog je porijekla, u doslovnom prevodu označava motku za podizanje konopca za veš. Na njenom dnu je metalni špic koji nosi njemački naziv štic. Iako je čamac dug oko sedam metara, dajak je dužine oko četiri. Da je duži ne bi valjalo, jer bi se motka previše uvijala i prelomila, da je kraći opet bi bilo loše jer se dno ne bi moglo dotaći ukoliko vodostaj poraste tako da je sve u vezi sa dajakom savršeno logično.

Više u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!