Veliki petak u parku Petar Kočić: Dječija graja, šarena jaja i osmijesi

Vijesti 30. apr 202119:15 1 komentar
N1

O vjeri i tradiciji danas su u Banjaluci, kroz igru, učili najmlađi. Farbanje vaskršnjih jaja za njih je prava razonoda.

Dječija graja, šarena jaja, kistovi, osmijesi… Oživio je, baš poput londonskog Hyde Parka, banjalučki park Petar Kočić.

“Ja bojim jaje, za vaskrsenje…”, kazao je Leon.

“Zato što nam je Vaskrs”, rekla je Teodora.

Aleksandra je prvi put uoči Vaskrsa u Banjaluci oslikavala ova jumbo jaja. Imala je i pomoćnike:

Djeca ne štede na farbi. Ovo je tako spontano ispalo. Ideja koncepta je bila da djeca imaju svoj prostor za slikanje, a ovo jaje sam trebala da oslikam ja, ali djeca su uzela kistove, biće jako zanimljivo…. Oni su mali umjetnici kojima smo prepustili da završe ovo jaje“, komentarisala je Aleksandra Kecman, Atelje Pero Griđo.

Veliki petak dan je kada se po tradiciji šaraju jaja za Vaskrs.

Smatra se najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovijesti. Uprkos koroni, tradicija se održava.

Ovo je naš način i želja da Gradska uprava u duhu tradicije sa najmlađima boji jaja, poštujući mjere, evo na otvorenom smo. Vrlo je to teško naći danas taj neki balans, ali da ispoštujemo našu tradiciju, vjeru i običaje“, izjavio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Na Veliki petak vjernici su na strogom postu. Jaja se i dalje najviše šaraju tradicionalnim metodama, u lukovini, crvenoj boji. Jer baš crveno jaje simbol je ponovnog rađanja, nade, vaskrsnuća.

Praznično raspoložnje u Banjaluci uprkos pandemiji korona virusa. Pored današnjeg dana i vikenda, neradni dan je i Vaskršnji ponedjeljak u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare