Veliko mađarsko “ne” sankcioniranju Dodika

Vijesti 22. mar 202320:10 0 komentara
N1

Mađarska želi što brže priključenje BiH Europskoj uniji i poštuje njezin suverenitet. Poruka je to šefa mađarske diplomacije Petera Szijjarta. Nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem zagovarao je europske integracije BiH. No, nije izostala ni potpora predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku s kojim se poslije sastao u Trebinju. Veliko mađarsko "ne" sankcioniranju Dodika.

Diplomatski je, mađarski ministar diplomatije izbjegao odgovoriti koliko je snažna podrška ove zemlje secesionističkim politikama Milorada Dodika. No, da prema njemu imaju samo riječi hvale, bilo je jasno i nakon ove posjete na visokom nivou.

“Nebitno šta ja mislim o Dodiku. Važno je šta ljudi u BiH, a posebno u RS-u misle o njemu. Ako sam ja dobro shvatio, u RS-u je on ponovo izabran za predsjednika entiteta i mi to poštujemo i to je veoma važno”, rekao je Petere Szijjarto.

Mađarski ministar smatra kako politika sankcija ovdje ne funkcioniše, kaže da svi oni koji u EU smatraju da će na taj način riješiti ođređena pitanja ne poznaju situaciju na Zapadnom Balkanu.

“Mi podržavamo dijalog u obostranom interesu”, dodao je.

O ovim navodima se bh. ministar diplomatije nije očitovao. Zahvalio se Mađarima što su podržali kandidatski status BiH, te istakao kako dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja. Potom su diplomate iskoristile priliku da oštro iskritikuju posljednji Izvještaj State departmenta o ljudskim pravima u kojem se našao i Elmedin Konaković zbog lošeg odnosa prema određenim medijima.

“Neću promijeniti svoj stav. I dalje ću one medije koji se finansiraju iz javnih preduzeća i koji za neke loše televizijske programe dobijaju godišnje milion maraka dok nam javni servisi grcaju u dugovima, nazivati režimskim. To je moj čisti, ljudski pristup. I dalje ću pojedince iz vaše brašne koji su me nazivali dilerom droge na Balkanu imenom i prezimenom prozivati. Ako to smeta State Departmentu, onda da najavim da ću se i sljedeće godine naći u izvještaju jer ovaj pristup nikada neću promijeniti”, rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Izvještaj State Departmenta o BiH: Ozbiljni propusti u pravosuđu

Ministar vanjskih poslova Mađarske kazao je kako je “veoma zapanjen tim izvještajem”.

“Svake godine da State Department uzima sebi za slobodu da kvalifikuje druge države i da o unutrašnjim poslovima i odnosima pojedinih zemalja tako ex catedra daje izjave. Kako oni to sebi smiju dozvoliti. Ljudska prava u drugim zemljama nisu stvar Ministarstva vanjskih poslova BiH kao ni mog Ministarstva. Zapanjujuće je što birokrate iz Washingtona, na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz SAD-a formiraju mišljenje o drugim državama”, istakao je.

U istom Izvještaju, zbog neprikladnog odnosa prema novinarima spomenuti su brojni bh. političari. Lider SDA Bakir Izetbegović na neslavnu listu je dospio zbog izjave o “prebrojavanju”. Dragana Čovića i Milorada Dodika Amerikanci su kritikovali zbog, između ostalog, negiranja ratnih zločina, uključujući u Dodikovom slučaju i genocid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!