(VIDEO) Bill Clinton je prije 20 godina otvorio Memorijalni centar u Potočarima, a danas poručuje: Postao je mnogo više od onog čemu sam se nadao

Vijesti 20. sep 202314:11 0 komentara
N1

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Spomen - obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995., ove godine, obilježava 20. godišnjicu zvaničnog otvaranja. Tim povodom poruku je poslao i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Bill Clinton, naglasivši da mu to predstavlja ogromnu čast.

“Nikada neću zaboraviti sudjelovanje u njegovom otvaranju 2003. godine. Tog dana sam se nadao i molio da će ovo mjesto biti ozbiljan podsjetnik cijelom svijetu na našu zajedničku ljudskost, a tokom ovih dvadeset godina Memorijalni centar jeste upravo to i još mnogo više”, istaknuo je na početku.

Clinton naglašava da je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari danas mjesto sjećanja i promišljanja, trajnog odavanja počasti izgubljenim životima i svečanog obećanja da moramo biti na oprezu kako se takve strahote ne bi ponovile u Bosni i Hercegovini, niti igdje više.

Zahvalio se svima onima koji su doprinijeli da Memorijalni centar postane ono što jeste.

“Danas i uvijek – dok se prisjećamo više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, najveća počast koju im možemo odati je da izgradimo budućnost vrijednu sjećanja na njih. Nadoknadimo im godine koje ne proživješe izgradnjom svijeta u kojem su sva djeca sigurna, voljena, i imaju priliku ostvariti vlastite snove u kojima pobjeđuje saradnja, a ne sukob, i u kojem različiti ljudi žive zajedno kao istinski partneri. Još uvijek vjerujem da je takva budućnost moguća i uvijek ću biti uz vas da zajedno radimo i pretočimo je u stvarnost. Hvala i Bog vas blagoslovio!”, poručio je za kraj Clinton.

Podsjetimo, upravo je Bill Clinton 2003. godine otvorio Memorijalni centar u Potočarima, a on je osnovan 2000. godine, odlukom nekadašnjeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Wolfganga Petritscha.

I danas se u Potočarima obratio aktuelni visoki predstavnik, Christian Schmidt, saopštivši vezane za daljnji rad i razvoj centra, kao i one u vezi zabrane imenovanja i odlikovanja ratnih zločinaca. Opširnije na linku ispod.

Schmidt donio odluku u vezi Memorijalnog centra Potočari, najavio i nove u vezi zabrane imenovanja i odlikovanja ratnih zločinaca

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!