(VIDEO) Doktor Sanjin Musa upozorava: Prijeti nam širenje morbila, potreban nam je visok stepen imunizacije

Vijesti 25. jan 202413:00 0 komentara

Posljednjih sedmica u Bosni i Hercegovini pojavilo se više slučajeva oboljele djece od morbila. U Tuzli, na sjeveroistoku zemlje, prije nekoliko dana proglašena je epidemija malih boginja (morbili) dok je u Sarajevu, zbog porasta broja oboljelih, vlast poduzele određene mjere.

Prim. prof. dr. sc. Sanjina Muse, voditelja Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u video izjavi kazao je da je trenutno u Tuzlanskom kantonu registrirano 47 oboljelih od morbila.

“Od kraja decembra 2023. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine registrovano je oboljevanje od morbila u epidemijskom obliku. Epidemija je krenula najprije u Tuzlanskom kantonu, u četiri općine Tuzlanskog kantona. U prve tri sedmice 2024. godine u Tuzlanskom kantonu registrirano je 47 oboljelih. U ovoj sedmici registriramo i 12 oboljelih u Kantonu Sarajevo. Jednog oboljelog u Zeničko-dobojskom kantonu”, kazao je Musa.

Potom je dodao:

“Kolege poduzimaju sve na terenu kako bi ovu epidemiju stavili pod kontrolu. Međutim, svjesni smo da je u proteklim godinama ostvaren nizak obuhvat imunizacijom protiv morbila. To sve govori da o potencijalnom velikom riziku širenja epidemije i u druge općine i kantona Federacije BiH”.

Pojasnio je kako su morbile zarazna bolest koja se širi kapljičnim putem.

“Za očekivati je daljnje širenje. Nakon inkubacije od 10 do 12 dana započinje sa povećanom temperaturom i nekim drugim simptomima. Nakon par dana dolazi do osipa, koji počinje od regije glave i vrata, potom se šire po tijelu. Da bi se stavili pod kontrolu potrebni su visoki imunizacijski obuhvati. U Federaciji BiH su predviđene dvije doze. I te dvije doze pružaju cjeloživotnu zaštitu. Ukoliko dođe do propuštanja imunizacije, uvijek se može nadoknaditi. Ključna je saradnja sa roditeljima u prihvatanju imunizacije”, zaključio je Musa.

Podsjetimo, zbog povećanog broja oboljelih od malih bodinja (morbila) u Sarajevu su u četvrtak otvorena dva posebna vakcinalna punkta gdje će se u narednom periodu vršiti vakcinacija MMR vakcinom, koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!