(VIDEO) Građani skeptični o putu BiH ka EU: “Nećemo ući ni za 20 godina”

Vijesti 12. mar 202414:02 0 komentara

Nakon što je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije izjavila da će Komisija preporučiti Evropskom vijeću da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, uslijedile su brojne poruke bh. političara u kojima izražavaju zadovoljstvo zbog, po svemu sudeći, novog koraka BiH ka EU.

Prema istraživanjima većina građana u Bosni i Hercegovini podržava ulazak u EU, a na pitanje N1 šta će značiti početak pregovora za BiH i kada očekuju da BiH postane dio evropske porodice zemalja odgovaraju: ”Ovo nam otvara nove perspektive u vidu finansijskih injekcija. Da li ćemo to dobiti ne znam, ali u svakom slučaju ovo što se radi je u interesu Evrope, ne u našem”, smatra jedan od Sarajlija, dok jedan Mostarac poručuje: ”Ovo je dobro za sve nas, dobro i za EU, ali kada će se sve okončati to je veliki upitnik”.

S druge strane mnogi građani su i skeptični: ”Nisam baš siguran da ćemo dobiti, možda je samo zamajavanje”, skeptična je jedna od građanki Mostara, dok njen sugrađanin ima sljedeće mišljenje: ”Nisam zadovoljan sa EU, nekada je bilo dobro – sada je sve slabije i slabije”. 

Osim određenog pesimizma u Sarajevu i Mostaru, ista situacija je i u Banjaluci.

”I ako daju pregovore mi nećemo ući ni za 20 godina, nema od toga ništa”, kaže jedan Banjalučanin.

I ostali Banjalučani dijele isto ili slično mišljenje.

“Nema od toga ništa, to je sve budalaština, samo se igraju 30 godina. Ne zavisi od Europe nego od nas”, kaže još jedan sagovornik, a drugi dodaje kako do ulaska u EU teško može doći zbog kočnica unutar BiH: “Pa nećemo ući za deset godina. To ne vrijedi, ako se i desi. Uvijek ima kočničar i to je najbitnije.”

Podsjećamo, nakon preporuke Evropske komisije o davanju zelenog svjetla za Bosnu i Hercegovinu slijede razgovori na Vijeću za opšte poslove EU 19. marta, a nakon toga i samit Evropskog vijeća kojeg čine šefovi država i vlada Evropske unije. Oni će donijeti konačnu odluku o ovom prijedlogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!