(VIDEO) Odjek pucnja na Trumpa primjetan je i na Zapadnom Balkanu: Da li se sve to reflektuje na BiH i ima li razloga za zabrinutost?

Vijesti 15. jul 202421:00 0 komentara

Odjek pucnja na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa primjetan je i na Zapadnom Balkanu. Postavljaju se brojna pitanja: da li će pokušaj ubistva otvoriti novo poglavlje u SAD-u i da li se sve to reflektuje na Bosnu i Hercegovinu? Ima li razloga za zabrinutost?!

Ovako je u Sarajevu proslavljena pobjeda Džo Bajdena prije četiri godine. Nadamo se da će uticati pozitivno na procese koji se ovdje dešavaju bile su brojne tadašnje poruke iz BiH. Nije se desilo.
Politički vrh Republike Srpske priželjkivao je tada Trampovu pobjedu. Slična klima bila je i u Srbiji. Pozicije su i danas ostale iste, osim što je splasnula podrška Bajdenu. Nakon atentata na Trampa u osudi su najglasniji političari iz Republike Srpske. U isto vrijeme bh. građani nakon ovog pucnja ne očekuju nikakvu promjenu

”Šta BiH ima s tim? Ne vidim poentu, da ima nešto vezano za Bosnu”; ”Tramp je već bio predsjednik pa se ništa nije promijenilo. To su nečije želje Amerika ima svoju stalnu politiku koju ne mijenja”; ”Šta će kod nas biti? Nas pusti… šta ćemo mi dva tri miliona i da mi nešto…”.

No, eventualnoj promjeni u Americi, odnosno pobjedi Trumpa, nada se Milorad Dodik jer u njoj vidi stvaranje uslova za secesiju. Analitičari smatraju da će ovaj pokušaj ubistva otvoriti prostor za nove oblike nestabilnosti širom svijeta.

Nedžad Korajlić, profesor na fakultetu za kriminalistiku kriminologiju i sigurnosne studije:

”Ovo će biti jedan okidač za neke druge… kao što su teroristički akti bili u Evropi okidač za neke druge stvari, ovo će biti jedan čin, djelo koje će pozvati druge samostralne strijelce da urade na tom polju. Uvijek imate neistomišljenike”.

U ionako teškoj geopolitičkoj situaciji obilježenoj sa dva krvava rata, sada se zaoštravaju odnosi unutar američkog društva. To sa sobom povlači sigurnosne izazove u multipolarnom svijetu.

Vlado Vurušić, novinar:

”Mnogi kažu da ovako podijeljeno američko društvo nije bilo od 60-ih godina 20. stoljeća. I postoji priča kada je ubijen Kenedi da je došlo do ujedinjenja, ali u ovoj situaciji može doći samo do raskola u društvu”.

U tom raskolu mnogi smatraju da bi u utrci za predsjednika nedjeljnji pucanj mogao prevagnuti i donijeti Trumpu pobjedu, koji donosi drugačiju politiku.

Božo Kovačević, politički analitičar:

”Pitanje je da li se taj odnos može trajno održati jer ako Vi stalno ljudima koji se smatraju vašim saveznicima neprestano govorite ”ja sam glavni i bit će kako ja kažem” i ako ste spremni donositi odluke čije posljedice mogu osjetiti i saveznici, a da ih ne obavijestite”.

S obzirom na tu Trampovu političku praksu ostaje nepoznato do kakvih bi preslagivanja došlo u svijetu i da li bi uopšte Bosna i Hercegovina bila predmet interesovanja. Američki izbori se približavaju, a nevjerovatna sreća se osmjehnula Donaldu Trumpu. Pucalo se na Trampa, kažu pojedini analitičari, ali je politički pogođen Džo Bajden.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!