(VIDEO) Ovako danas izgleda teško pogođena opština u BiH: Za samo nekoliko minuta oluja uništila usjeve od kojih se živi

Vijesti 02. jul 202421:33 0 komentara
N1

Jako nevrijeme koje je zahvatilo BiH, najviše se odrazilo na Kozarsku Dubicu. Šuplji krovovi kuća. Struje nama, kao ni vode u pojedinim prigradskim naseljima i selima. Na terenu građani ali i raspoložive potrebne ekipe. Posprema se nered. No, za saniranje štete biće potrebna pomoć sa višeg nivoa. Jer su pojedine porodice ostale bez ovogodišnjih usjeva od kojih žive.

Od potencijalnih 25 tona ove godine, ostalo je 25 dunuma neiskoristivog kukuruza. Potpuno uništenog kaže Samir, mještanin Krivdića Brda nadomak Kozarske Dubice. Da ostane bez skoro kompletne poljorpivredne proizvodnje trebalo je deset minuta. Olujno nevrijeme praćeno ledom, veličine teniske loptice uništilo je pšenicu, ječam, zob, voće. Za 60 godina života u Dubici Samir gore ne pamti.

“Stradalo je i voće i povrće i kukurz, pšenica, znači svi usjevi, imaju dva voćnjaka, ona su potpuno uništena, tako da se ne nadamo ničemu ove godine. Ono što nas malo tješi u ovoj nevolji je što nije zahvatilo kompletnu opštinu, nego jedan dio tako da ima usjeva koja su ostala čitava”, kaže nam mještanin Samir Krivdić.

No, vinograd domaćina Predraga nije preživio. Grožđe uništeno. Osim novaca, radne snage, ni vremena neće biti na pretek da se šteta, koliko toliko, sanira. Oporovak loze, upitan.

“Sada moramo pristupiti otklanjaju svih ovih grozdova koji su načeti da ne bi došlo do trulenja, da ne bi oštetili i ove što su ostali zdravi, tako da moramo što prije ući i to riješiti, zaštiti sredstvima i onda vidjeti kako će se oporaviti”, pojašnjava nam Predrag Panić.

Domaćinstava Panić i Krivdić nisu jedina koja snose posljedice nevremena. Oko 70, 80 domaćinstava pretrpljelo je štetu. Polupane šajbe na automobilima. Crijepovi na kućama. Porušena stabla.

Opširnije u priči Žane Kezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!