(VIDEO) Pogledajte trenutak kada su proglašeni krivim Stanišić i Simatović

Vijesti 31. maj 202312:58 0 komentara
Reuters

Rezidualni mehanizam Međunarodnog krivičnog suda izmijenio je prvostepenu presudu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića i proglasio ih krivim za zločine u sedam općina u Bosni i Hercegovini, uključujući i udruženi zločinački poduhvat.

Naime, nakon uzimanja u obzir žalbe, Simatović i Stanišić su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Podsjetimo, prvostepenom presudom Simatović i Stanišić su bili osuđeni na 12 godina zatvora i to samo za zločine u Bosanskom Šamcu.

“Žalbeno vijeće je odbacilo žalbe Stanišića i Simatovića na njihove osude za pomaganje i podržavanje ubistva kao kršenja zakona i običaja ratovanja, kao i za ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje) i progon kao zločine protiv čovječnosti, počinjene u vezi sa, te nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u Bosni i Hercegovini u aprilu 1992. Krivična odgovornost Stanišića i Simatovića bila je zasnovana na konstatacijama da su organizovali obuku, a zatim i angažovali srpske snage koje su učestvovale u zauzimanju i zločinima. Žalbeno vijeće je takođe odbacilo žalbe Stanišića i Simatovića na izrečene kazne od po 12 godina zatvora”, navode u pojašnjenju današnje presude.

Detalje današnje presude pročitajte ovdje.

U prilogu možete pogledati i video kompletnog izricanja presude.

Presudu su donijele sudije Graciela Gatti Santana, Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar, te Claudia Hoefer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!