(VIDEO) Požar kod Kladnja aktivan 3. dan: Dim se spustio u grad, vatrogasci nemoćni jer nemaju opreme

Vijesti 25. aug 202412:26 0 komentara

Treći dan aktivan je požar na planini Konjuh gdje gori nisko rastinje, a vatra se polako širi prema Kladnju. Kuće još nisu ugrožene, ali velike količine dima stvaraju problem mještanima okolnih naselja.

“Vatra se približila hotelu ‘Muška voda’. Četiri su požarišta od kojih je jedan lokalizovan, a ostala tri su i dalje aktivna”, potvrdio je za N1 novinar Mirza Kuluglić.

Dim se, kaže, spustio u Kladanj, što stanovnicima ove općine otežava disanje.

N1

Ono što posebno zabrinjava jeste da se, uprkos požaru, veliki broj autobusa  s vjernicima uputio ka mjestu dovišta koje se nalazi u blizini požarišta. Naime, danas se održava tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija “Dani djevojačke pećine” u Brateljevićima kod Kladnja koja svake godine okuplja nekoliko hiljada vjernika i posjetilaca.

“Problem je što se gore puštaju građani, u taj uski dio u šumi gdje se nalazi dovište”, dodaje Kuluglić.

Građani i radnici Javnog preduzeća Šume TK gase požar. No, Kuluglić ističe da radnici Šuma TK nemaju kapaciteta niti opreme da ugase požar, pa je zatražena i pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

S druge strane, za N1 su iz Vatrogasnog društva Kladanj potvrdili da su onemogućeni pomagati u gašenju požara jer im je vozilo u kvaru.

Redakcija N1 nije uspjela kontaktirati načelnika Općine Kladanj, Jusufa Čavkunovića, koji danas prisustvuje kulturno-vjerskoj manifestaciji koja se održava u neposrednoj blizini požara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!