(VIDEO) Sarajka o aktivizmu mladih: Glasam i tu nekako završava to moje političko angažovanje

Vijesti 28. jan 202421:10 0 komentara
N1

Jesu li mladi u BiH ono što je potrebno kako bi se desile prijeko potrebne promjene u bh. društvu. Sigurno je da njihov optimizam i želja za boljim životom mogu donijeti promjene, no pitanje je jesu li odustali od borbe za pravednije društvo u BiH?

Dvadesetčetverogodišnja Edna Basar, trenutno je zaposlena u jednoj advokatskoj kancelariji. Ona smatra da je problem mladih u BIH pasivnost i pesimizam, ali i nedovoljna politička pismenost.

“Svakako da izlazim na izbore i glasam i tu nekako završava to moje političko angažovanje. Mislim da u današnjem društvu nekako vlada velika politička nepismenost generalno i da mladi kako nisu zainteresovani za politiku tako nisu ni stariji. Tako da mislim da moramo puno bolje da se pozabavimo tim pitanjem i o samim odlaskom mladih”, kazala je Basar.

Ima i onih koji smatraju da mladi jesu angažovani, ali se politikom bave iz nekih sasvim drugih razloga.

“Čini mi se na više nekako klijentelistički način što nije bas dobar putokaz trebali bi ipak biti angažirani da gledaju prvenstveno svoje interese, a ne interese nekih drugih ljudi”, istakao je Goran Behmen, građanin Sarajeva.

Istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT u periodu od 2020-2021 godine, pokazuje da mladi učestvuju u izbornom procesu. I u Vijeću mladih Federacije sličan stav. Prema istraživanju mlade pretežno zanima politika na državnom, lokanom pa tek onda na nivou FBiH.

Više u prilogu Džejne Mujagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!