(VIDEO) Stanovnici Srebrenice žive složno, ali teško: U gradu nema ni pekare, ni mesnice

Vijesti 05. jul 202419:21 0 komentara

Stanovništvo Srebrenice živi teško. Iako nemaju međusobnih problema i ne žele napustiti kraj odakle potiču, žalosti ih što u svom mjestu nemaju ni mesnicu, ni pekaru.

Nekada jedna od najrazvijenijih opština, danas je skoro prazna

F.Z. / N1

Od nekadašnjih 36 hiljada stanovnika u Srebrenici, danas živi 3 hiljade ljudi. Ulice su uglavnom puste, ožive tek nekoliko dana u julu, pred i tokom obilježavanje godišnjice genocida. Stalni stanovnici, kažu, žive teško, ali ne zbog međuljudskih odnosa. Nedavno je s radom prestala i jedina knjižara, a grad već odavno nema ni pekaru ni mesaru. Za sve što im treba najbliži je Bratunac.

“Bratunac je malo življi grad. Tako da u Srebrenici nema ništa, nema života”, kaže Slobodan.

F.Z. / N1

Vidosava ističe da se, s obzirom na to da tu nema ničega, oni s automobilima zapute dalje.

“Nema pekare, nema ničega. Hodate i eto. A pitajte vlast, valjda oni znaju što je to tako”, dodaje.

N1

Posebno je teško mladim ljudima. I njih je sve manje u ovoj opštini.

“Slabo posla ima, mladi odoše dalje… za inostranstvo i tako”, kaže Slobodan.

Više posjeta u Memorijalnom centru

F.Z./N1

Stanovnici su skeptični da će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici donijeti promjene. Ali tamo gdje su zastave uvijek na pola koplja, određene promjene već se događaju. Zainteresiranost šire međunarodne javnosti jača, a prave posljedice u Memorijalnom centru tek očekuju u narednom periodu. Ključni cilj je da učenje o genocidu postane praksa i važna lekcija, barem u onim državama koje su podržale usvajanje Rezolucije.

“Mi smo dobili zaista veliki broj upita što se tiče medijskih kuća, koje žele svakako i da prave reportaže, a koji su došli nakon donošenja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, dosta je upita za volontiranje, dosta je upita generalno o samom genocidu u Srebrenici. Posjete su svakako u većem broju ove godine”, navodi Almasa Salihović, portparolka Memorijalnog centra Srebrenica.

N1

Posjeta je već više, a naredne godine očekuju značajno veće brojke. Zbog toga se već provode određeni planovi za obilježavanje 30. godišnjice, među kojima je i velika izložba za koju finansiranje pomaže Turska.

“Radi se o zaista o generacijskom projektu gdje ćemo na 4.300 kvadratnih metara otvoriti izložbu na mjestu nekadašnje Spomen sobe koja će barem donekle pokušati obuhvatiti sve one segmente odnosno početak rata, opsadu Srebrenice, genocid, posljedice genocida”, dodaje Almasa Salihović, portparolka Memorijalnog centra Srebrenica.

Očekuju da će ova velika izložba biti završena u narednim mjesecima, te će zvanično biti otvorena sljedeće godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!