Stručnjak: Kada se ovakvi događaji dogode mi izađemo i počnemo filozofirati, pametovati – a između ovih incidenata nemate nikakvih akcija

Vijesti 25. okt 202417:38 0 komentara
N1 (Policijska stanica Bosanska Krupa)

Sandi Dizdarević, stručnjak za sigurnost, profesor kriminalističke psihologije za N1 je govorio nakon najnovijeg terorističkog napada u Bosanskoj Krupi u kojem je ubijen jedan policajac, a drugi teško ranjen. Istakao je da niti jedan policajac nije mogao niti može očekivati da mu uđe dijete od 14-15 godina sa namjerom da ga ubije.

Situacija je, ističe Dizdarević, jako kompleksna.

“Mi postajemo taoci formi koje postoje poštujući ljudska prava onih koji krše naša ljudska prava. U normalnim zemljama takve stvari se jednostavno ne smiju događati jer onaj ko uzme sebi pravo da prekrši pravo drugog osobito kao što je slučaj da napadnete jednog personifikatora države, u ovom slulčaju policijskog službenika onda se njegova prava derogiraju u pravom smislu te riječi”, istakao je on.

Pravovremene reakcije odnosno preventivnih radnji nema, dodao je.

“Kada se ovakvi događaji dogode mi izađemo i počnemo filozofirati, pametovati a između ovih incidenata nemate nikakvih akcija i nemate nikakvih reakcija i nemate ništa osim fukih formi koji se donose od zakonodavnih tijela”, naveo je.

Društvo u cjelini je svakako u problemu jer je, navodi, sistem vrijednosti poremećen.

“Vi imate više lajkova kada gledate nasilni delikt na društvenoj mreži nego kada se desi lijepi događaj koji prođe potpuno neopaženo i to je sistem vrijednosti koji je poremećen”, rekao je on.

Za Dizdarevića ključna institucija za terorizam je Tužilaštvo BiH.

“Ukoliko bi se u Tužilaštvu BiH napravile kontakt tačke od svih ovih 16 policijskih agencija onda bi koordinacija i naredbodani segment Tužilaštva BiH sa policijskim službama bio puno efikasniji”, objasnio je on.

Navodi Dizdarević da niti jedan policijski službenik ne može predvidjeti i očekivati da mu dođe dijete s namjerom da ga ubije.

“Nema tog policijskog službenika koji kada mu ulazi dijete od 14-15 godina očekuje da će dobiti nekoliko zamaha oružjem odnosno nožem. Očekuje da je to dijete došlo da nešto prijavi da ga je neko dirao, a ne kao faktor iznenađenja da imate upotrebu oružja od čega je jedan kolega podlegao a drugi teško ranjen”, kazao je.

Poručio je Dizdarević, Nenadu Nešiću, ministru sigurnosti BiH da ukoliko posjeduje bilo kakve informacije o paradžematima da ih proslijedi nadležnim institucijama.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!